peny1 Opublikowano 6 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 mam wielka prosbe mialem wypadek w pracy jadac samochodem fakt wina moja co robic by cos w tej sprawie wywalczyc przy tym wszystkim ani pracodawca nie zglosil wypadku w pracy zus teraz nie chce placic mi 100 procent chorobowego same problemy pomozcie prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doswiadczony Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 czy masz protokół bhp z wypadku? niestety uregulowania są takie, że jeżeli wypadek był z Twojej winy nie ma szans na odszkodowanie z ZUS, jutro to sprawdzę dla pewności i dam Ci znać, ale zachęcam do zapoznania się z ustawą zusowską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Powoli. Piszesz peny, ze pracodawca nie zglosil wypadku (??)Czy to znaczy, ze nie sporzadzil dokumentacji powypadkowej?? I nie masz tego wypadku uznanego za wypadek przy pracy? I nie masz protokolu?Od tego trzeba zaczac.A pozniej dopiero jest kwestia, czy wyłączną przyczyną wypadku bylo Twoje nieprzestrzeganie przepisow bhp albo razące niedbalstwo?WYŁĄCZNĄ??Nie bylo innych przyczyn wypadku?Bo tylko wtedy, gdy wyłączna przyczyna bedzie lezala po Twojej stronie stracisz prawo do swiadczen.Zacznijmy jednak od dokumentacji powypadkowej. Jesli jej nie ma - zglos pracodawcy żądanie jej sporządzenia i uznania zdarzenia za wypadek przy pracy.Bardzo mało szczególow nam tu podajesz jesli mielibysmy pomoc.....( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi