Jump to content
Forum Odszkodowania

jednorazowe odszkodowanie

grzesiek1965
 Share

Recommended Posts

Uległem wypadkowi w pracy, którego wynikiem było zmiażdżenie dłoni ze złamaniem otwartym wszystkich kości. Dłoń była składana operacyjnie a kości łączone drutami. Chorowałem 182 dni obecnie jestem na świadczeniu rehabilitacyjnym. Kiedy mogę ubiegać się o jednorazowe odszkodowanie i w jakiej wysokości? Chcę dodać że chodzi o rękę prawą, jestem praworęczny. Kości nadal nie są zrośnięte a lekarz stwierdził że nie ma szans by się zrosły.

Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję

• 4 weeks later...
Z ZUS możesz ubiegać się o odszkodowanie po zakończeniu leczenia. W jakiej wysokości je otrzymasz to zależy wyłącznie od komisji lekarskiej na którą zostaniesz skierowana i oce3nie twojego uszczerbku przez łaskawych lekarzy z ZUS.

Grzesiek - poczytaj tutaj

http://www.odzyskaj.info/viewtopic.php?id=1536 ,

jest tam odnosnik do artykulu w ktorym jest wszystko dokladnie wyjasnione i opisane w jaki sposob i kiedy starac sie o odszkodowanie z ZUS.

http://www.odzyskaj.info/viewtopic.php?id=1536

Komisja ZUS określi PROCENTOWY uszczerbek na zdrowiu.

ZUS ogłosił, że w okresie od 1 kwietnia 2008 r. do 31 marca 2009 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą:

* 538 zł ZA KAŻDY PROCENT stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu

Ponadto - jeśli (byc moze) zaistniala sytuacja, ze pracodawca w jakikolwiek sposob przyczynil sie do wypadku (niesprawna maszyna, narzędzia, brak odziezy ochronnej,brak Twoich szkolen bhp, czy aktualnych badan lekarskich) - mozesz starac sie o odszkodowanie (a byc moze i rente wyrownawcza?) na drodze powodztwa cywilnego, z OC pracodawcy.

Tym bardziej, jesli jest to prawa ręka, w ktorej nie odzyskasz juz pelnej sprawnosci.

Ale to juz pozniej. Najpierw trzeba zalatwic sprawę w ZUS.

Powodzenia! I szybkiego powrotu do zdrowia Ci życzę:-)

Oczywiscie, ze lekarz orzecznik, przeciez i w tym artykule, ktory poleciłam w odnośniku jest wyraźnie mowa o lekarzu orzeczniku.

"Komisja" napisalam w bezposrednim odniesieniu do slow poprzednika: "to zależy wyłącznie od komisji lekarskiej".

Ale - nie bądźmy drobiazgowi - bo to akurat (czy komisja czy orzecznik) nie ma zadnego istotnego znaczenia dla Grześka.

Istotna jest cala reszta;-)