ice1221 Opublikowano 13 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 W lutym kupiłem samochód, pech chciał ze po 3 dniach miałem wypadek (nie zdążyłem przerejestrowac) w którym uczestniczyło jeszcze jedno auto. Sprawa trafiła do sądu ponieważ mój pasażer miał obrażenia ciała powyżej 7 dni. Kierowca i pasażer 2 auta wnieśli wniosek o odszkodowanie pomimo tego ze kierowca nie trafił do szpitala a pasażer wyszedł po 30 minutach. Chcą 5000 tyś. i zawieszenia mi prawajazdy na okres 2 lat. Czy mają prawo starac się o nie skoro auto miało wykupione OC (na poprzedniego właściciela)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riaa Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 Jeśli chodzi o ubezpieczenie OC, w związku z kupnem używanego samochodu na nowego właściciela pojazdu przechodzi również - związana z tym samochodem - umowa ubezpieczenia OC i obowiązuje aż do końca okresu, na jaki została zawarta, chyba że nowy właściciel w przeciągu 30 dni postanowi ją zmienić. Więc zgodnie z ta zasadą w momencie wypadku obowiązywała polisa OC zawarta przez poprzedniego właściciela. Szkody związane z wypadkiem powinny być pokryte przez ubezpieczalnię, w której samochód ma wykupioną polisę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi