Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamana Żuchwa, odszkodowanie

lukas1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Miesiąc temu miałem wypadek na rowerze, skutek to złamana żuchwa w dwóch miejscach. Obecnie jestem na L4 już miesiąc, szczękę będę miał jeszcze "zadrutowaną" kolejny miesiąc. I teraz, lekarz prowadzący nie wypisał mi jeszcze żadnych dokumentów, mam tylko kilka rodzai zdjęć rentgenowskich. Jakich dokumentów powinienem od lekarza zażądać aby z ubezpieczalnią w sprawie odszkodowania nie mieć problemów. W pracy jestem ubezpieczony prywatnie. Z góry dziękuję za odpowiedz

• 1 rok później...

witam sam miałem taki wypadek

zdjęcia możesz również zachować

ale najważniejszy jest wypis ze szpitala zachowaj również zwolnienie lekarskie (zrób ksero albo zeskanuj )

i u lekarza prowadzącego albo w prywatnej przychodni weź zaświadczenie o przebytej rehabilitacji

(chodzi o to taką własną że musisz wykonywać różne ruchy szczęka itd)

i to jest też ważne

ja np mam z tym problem bo nie mogę zagwizdać lub dmuchać i czasami woda leje mi się drugim kącikiem

pzdr

żaden agent ci niepotrzebny

a tak na marginesie to z ubezpieczalni dostałem 3600

a ty ?

• 1 rok później...
ostatnio pewna osoba polamala mi zuchwe i mialem wstawiane tam jakies druty itp kosc wbita w miesien oraz przebite dziaslo chcem mu zalozyc sprawe ile mi sie za to nalezy ?

• 1 miesiąc temu...

andredina wrote:

ostatnio pewna osoba polamala mi zuchwe i mialem wstawiane tam jakies druty itp kosc wbita w miesien oraz przebite dziaslo chcem mu zalozyc sprawe ile mi sie za to nalezy ?

Podstawa to analiza dokumentacji medycznej aby ocenić rozmiar powstałych szkód i określić ewentualną wysokość roszczeń w postaci odszkodowania i zadośćuczynienia jak również ocena stanu narządów, trwałego uszczerbku na zdrowiu, wpływu urazu na codzienne i przyszłe życie etc.. Zbyt mało informacji co do tego kiedy i w jakich okolicznościach doszło do zdarzenia, czy była na miejscu karetka pogotowia, czy sprawę prowadziła policja itp. Z opisu można się domyślać, że to były rękoczyny, ale wówczas należało zawiadomić o przestępstwie policję lub prokuraturę. Wówczas w sprawie karnej sąd orzekłby nawiązkę lub obowiązek naprawienia szkody, ewentualnie zasądził by świadczenie w wyniku złożenia pozwu adhezyjnego. Bez uprzedniego skazania w sprawie karnej w sądzie cywilnym trudniej dochodzić roszczenia- wówczas trzeba zadbać o świadków i udowodnić sprawcy winę. Można też zgłaszać wniosek o likwidację szkody z ubezpieczeń dobrowolnych NNW jeśli takie były zawarte.