Kalkulacja naprawy PTU SA

Założył pawcio58, 18 lipca 2008 · 273 wyświetlenia

pawcio58

Witam. 3 tygodnie temu mialem kolizję drogową nie z mojej winy. Na skrzyżowaniu wymuszono mi pierwszeństwo i auto uderzyło mi w lewy bok. Wezwałem policje, po 4 dniach był rzeczoznawca oszacować szkody i wydawało sie wszystko ok. Do momentu jak przysłano mi kosztorys naprawy-2165zl. Mam Bmw 525d z 2000r kombi. Uszkodzone mam tylnie lewe drzwi tak że nie nadaja sie na wyklepanie-wszystkie listwy powgniatane, silnik od szyby elektrycznej urwany , przednie prawe sa lekko wgniecione. Ponieważ w tylnich drzwiach posiadam poduszke powietrzną(która na szczęście nie wystrzeliła) zapaliła sie kontrolna poduszki na tachometrze. Szybę w tylnich drzwiach mam przyciemnioną. Szyba jest cała ale trzeba ją przełożyć do nowych drzwi a to juz tez wszystko kosztuje.

Koszt lakierowania wycenili mi na 550zł z czego 250 to farba. To zostaje 125zł za pomalowanie elemenu. Całkowita robocizna to 300zł. Dodam że wcześniej auto było bezwypadkowe i wszędzie z orginalnym lakierem. A teraz będę mial powypadkowe i malowane!!!!!!!!!!

Napisałem odwołanie, ale niestety żadnej reakcji. Za tydzień muszę opłacic ubezpieczenie i zrobić przegląd, a auto stoi nadal niesprawne. Do pracy muszę niestety dojezdżać pożyczonym.

Zaczyna mi to wszystko działać na nerwy.

Proszę o poradę co dalej???????

Menson
najlepiej udaj się do rzeczoznawcy, który by ocenił szkody w pojeździe, sporządził własną wycenę (w zależności od szkód w samochodzie jest to koszt od 500-1000 zł, ale jest szansa na uzyskanie zwrotu w przypadku zasadności roszczeń!). Z taką wyceną możesz śmiało iść do TU (nie dosłownie!) i wskazać ich nieprawidłowości.
Pablo_1st
Bicie piany nic nie da, trzeba się decydować na konkretne rozwiązania - załatwiasz fakturę, albo idziesz do sądu jeśli masz na to czas i ochotę, ale zapytam tylko tak, powiedzmy prywatnie, ile będzie Cię rzeczywiście kosztowała naprawa? 500 zł drzwi z allegro, lakierowanie dwóch elementów (zakłądam, że nie metalik) góra 800 z przezbrojeniem, to nadal mnij niż te 2100. Nikt Ci również nie broni oddać samochód do ASO BMW na naprwaę bezgotówkową, ale wtedy nic nie zostanie...
elkubaso

Masz prawo do naprawy bezgotowkowej w jakim chcesz warsztacie , oddaj do aso.

Z tymi zlodziejami niema zartow, mi kedys wycenili naprawe polamanego zderaka bez odkrecania.

ZAWSZE WZYWAJCIE POLICJE DO WYPATKOW Z PTU. Nie beda was (poszkodowancyh) moze mieli za zlodzieji !!!