Wypadek przy pracy - procedura z ZUS

Założył patja, 23 lipca 2008 · 332 wyświetlenia

patja

Witam!

Jakiś czas temu "przytrafił" mi się pierwszy w mojej karierze bhpowca wypadek przy pracy: poszkodowana poślizgnęła się na mokrej posadzce i upadła na kolana, a chwilę później zemdlała i uderzyła głową o podłogę. Oczywiście zakwalifikowałam to jako wypadek przy pracy i wypełniłam protokół oraz kartę statystyczną. Problem dla mnie stanowi ZUS, gdyż nigdy nie załatwiałam sprawy związanej z odszkodowaniem. Poszkodowana wypełniła wniosek o jednorazowe odszkodowanie, a teraz otrzymałam wypełniony druk N-9. Nie wiem tylko, czy jest jakiś okres czasu, w którym należy przekazać dokumenty do ZUS od momentu zakończenia leczenia, gdyż całe kompletowanie w/w dokumetów trwało już kilka tygodni. Poza tym nie wiem też, jakie dokumenty oprócz tych i protokołu należy przekazać do ZUS. Coś słyszałam o prośbie pisemnej do ZUS, ale nawet nie wiem, jakie informacje tam powinny być zawarte.

Z góry dziękuję bardzo za wszelkie informacje i pomoc.

Ewania

Patja - terminu generalnie nie ma, ale pamiętaj, ze druk N9 wazny jest TYLKO 30 dni.

Oprocz wniosku poszkodowanego i druku N9 przesylasz oryginal protokolu powypadkowego i zalaczniki. Moga byc kopie zalacznikow, ale MUSZA BYC POTWIERDZONE podpisem (np, Twoim) i pieczatką za zgodnosc z oryginalem.

Podaj swojego maila - wysle Ci wzor wniosku poszkodowanego do ZUSu, na tym wniosku są wszystie niezbędne informacje.

patja
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Cieszę się niezmiernie, że znalazłam to forum i jak widzę życzliwych ludzi 🙂 Pracuje jako bhpowiec od roku i powiem szczerze, że w większości rzeczy się jeszcze nie orientuję. Mój adres e-mail: bliski-potok68. Z góry dziękuję za przesyłkę i pozdrawiam. Patja
Ewania
Wysłałam 🙂 Powodzenia!