koluk Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Witam!Kilka dni temu moja szwagierka ucierpiala w wypadku autokaru na autostradzie A-4, kierowca w czasie jazdy dostal wylewu...Na skutek wypadku miala glebokie rany szaprane na prawej rece oraz podobne na biodrze wraz z duzym ubytkiem skory.Wracala po Swietach Wielkanocnych do Niemiec do pracy jako Au-Pair.Zaraz po wypadku zostala przewieziona do szpitala w Legnicy a po kilkudniowym pobycie zostala wypisana na wlasna prosbe i zostala przewieziona do szpitala w Przemyslu w celu dalszego leczenia. (wiozla ja legnicka karetka)Wiem, ze jako osoba bezrobotna (zarejestrowana w Biurze Pracy) jest ubezpieczona w Polsce, ale jest tez ubezpieczona w Niemczech gdzie legalnie pracuje.W jaki sposob teraz ma starac sie o odszkodowanie? Od kogo w ogole moze go zadac?Z ZUSu, z Niemiec czy od ubezpieczyciela autokaru? Poniewaz nie jestem zorientowany w tych sprawach, nie wiem czy dostarczylem odpowiednia ilosc informacji na ten temat. Chetnie zatem odpowiem na dodatkowe pytania w razie jakby sie pojawily.Dodam, ze to mloda dziewczyna i czeka ja teraz dlugie leczenie. Nie obejdzie sie tez chyba bez operacji plastycznej blizn, a to jak wiadomo - jest bardzo kosztowne. Serdecznie pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Witam.Odszkodowanie można uzyskać z ubezpieczenia OC sprawcy wypadku (OC autokaru). Należy zebrać w związku z tym całą dokumentację sprawy i złożyć roszczenie do ubezpieczyciela OC.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi