Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek autokaru na A-4

koluk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kilka dni temu moja szwagierka ucierpiala w wypadku autokaru na autostradzie A-4, kierowca w czasie jazdy dostal wylewu...

Na skutek wypadku miala glebokie rany szaprane na prawej rece oraz podobne na biodrze wraz z duzym ubytkiem skory.

Wracala po Swietach Wielkanocnych do Niemiec do pracy jako Au-Pair.

Zaraz po wypadku zostala przewieziona do szpitala w Legnicy a po kilkudniowym pobycie zostala wypisana na wlasna prosbe i zostala przewieziona do szpitala w Przemyslu w celu dalszego leczenia. (wiozla ja legnicka karetka)

Wiem, ze jako osoba bezrobotna (zarejestrowana w Biurze Pracy) jest ubezpieczona w Polsce, ale jest tez ubezpieczona w Niemczech gdzie legalnie pracuje.

W jaki sposob teraz ma starac sie o odszkodowanie? Od kogo w ogole moze go zadac?

Z ZUSu, z Niemiec czy od ubezpieczyciela autokaru?

Poniewaz nie jestem zorientowany w tych sprawach, nie wiem czy dostarczylem odpowiednia ilosc informacji na ten temat. Chetnie zatem odpowiem na dodatkowe pytania w razie jakby sie pojawily.

Dodam, ze to mloda dziewczyna i czeka ja teraz dlugie leczenie. Nie obejdzie sie tez chyba bez operacji plastycznej blizn, a to jak wiadomo - jest bardzo kosztowne.

Serdecznie pozdrawiam!