Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Czy ubezpieczyciel ma prawo?

O2Diver
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ubezpieczyciel ma prawo do żądania ode mnie pełnomocnictwa w placówkach medycznych w których leczyłem się przed wypadkiem? Czy nie narusza to konstytucyjnego prawa o godności osobistej? Sprawa dotyczy oczywiście zerwanych więzadeł w kolanie podczas wypadku motocyklowego.

O2Diver wrote:
Czy ubezpieczyciel ma prawo do żądania ode mnie pełnomocnictwa w placówkach medycznych w których leczyłem się przed wypadkiem? Czy nie narusza to konstytucyjnego prawa o godności osobistej? Sprawa dotyczy oczywiście zerwanych więzadeł w kolanie podczas wypadku motocyklowego.
1) Nie za bardzo wiem o jakie pełnomocnictwo chodzi?Czy chodzi o spółkę odszkodowawczą, której trzeba udzielić pełnomocnitwo aby mogła pozyskiwać wszelką dokuem,tnację do likwidacji szkody. Dziwne byłoby aby ubezpieczyciel u którego likwidowana jest szkoda sam zbierał wszelkie dowody. To na poszkodowanym ciąży obowiązek udowodnienia roszczenie zgodnie z art. 6 k.c.. Tak czy siak jeśli poszkodowany wyraża taką zgodę to może udostępnić każdą informację o swoim wypadku czy też inną;

2) Pkt 1- za zgodą uprawnionego można przeglądać takową dokuemntację medyczną. Po prostu jest to wówczas działanie w ramach uprawnienia;

3) Pkt 1 i Pkt 2. Skoro strona udziela komuś pełnomocnictwa zgodnie z prawem to tym samym składa pisemne oświadczenie woli i takie działane. To tak jak z każdą umowę która wymaga zgodnego oświadczenia obu stron umowy.