w marcu tego roku miałam wypadek samochodowy dokładnie to TIR zgniótł karetkę którą jechałam razem z kolegą był to wypadek przy pracy kolega zginął na miejscu pod koniec sierpnia mam stawić się do sądu jako świadek na rozprawę i moje pytanie brzmi tak jeżeli dostałam odszkodowanie z polisy sprawcy to czy mam prawo do zadośćuczynienia od niego? zastanawiam się bo koleżanka w podobnej sytuacji na pytanie sędziego powiedziała że nie chce i zastanawiam się czy mam prawo o to walczyć bo chociaż minęło tyle czasu sprawca do tej pory nie powiedział głupiego przepraszam
czy mogę się starać o zadośćuczynienie?
Założył wioletta1976, 12 sierpnia 2008 · 281 wyświetleń
Witam,
jeżeli otrzymała Pani odszkodowanie z polisy OC pojazdu sprawcy nie otrzyma Pani drugiego odszkodowania od samego sprawcy. W tym celu nałożono na kierowców obowiązek ubezpieczeń pojazdów aby w sytuacjach wyrządzenia znacznych szkód osoby pokrzywdzone miały pewność, iż odszkodowanie zostanie wypłacone.
Proszę się zastanowić nad złożeniem odwołania do ubezpieczyciela jeżeli odszkodowanie, które zostało Pani przyznane nie pokryło w pełni wyrządzonych szkód.
Jeżeli sprawca został skazany prawomocnym wyrokiem ma Pani możliwość dochodzenia roszczeń do 10 lat od wypadku.