mam takie pytanie. podczas urlopu pracowałem na podst. umowy zlecenia jako opiekun na kolonii i złamałem rękę. z umowy zlecenia nie zgłosili mnie do zus, a pełne składki opłaca pracodawca, u którego byłem na urlopie w czasie wypadku. czy mogę starać się o cokolwiek z zus??
wypadek przy pracy podczas urlopu (praca na podst. umowy zlecenia)
Założył solaris, 13 sierpnia 2008 · 304 wyświetlenia
Moim zdaiem nie. Dokumentację powypadkową powinien sporządzić zleceniodawca ( firma z którą podpisałaś umowę zlecenia).
Podstawą do wypłaty świadczeń ( rówież jednorazowego odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu spowodowany wypadkiem przy pracy) jest opłacanie składek na ubezpieczenie wypadkowe i uznanie zdarzenia na karcie wypadku za wypadek przy pracy. Umowa zlecenia była podpisana przez zleceniodawcę, który nie opłacał składek wypadkowych i to na jego zlecenie i na terenie wyznaczonym do pracy przez tego zleceniodawcę uleglaś wypadkowi.
Natomiast mozesz starać się o odszkodowanie ze swojego ubezpieczenia NW (od nieszczesliwych wypadkow) w Towarzystwie Ubezpieczeniowym, jesli oplacasz sobie indywidualnie i/lub z ubezpieczenia grupowego, jesli jestes tak ubezpieczony poprzez swoj macierzysty zaklad pracy i masz na ten cel potracaną skladkę.
dzieki za info!!! tylko czy nie uwazacie ze to kompletny bezsens ze przez to ze 1 zaklad pracy oplaca zus, 2 tego nie robi, a w razie wypadku w tym 2 nic nam sie nie nalezy 😠!!?? normalnie denerwuje mnie to!!!!!