Witam
Na wstepie gratuluje stworzenia takiego forum. Przewertowalem 7 stron archiwum, jednak mimo wszystko zdecydowalem sie opisac moj problem.
1) Mialem kolizje drogowa, Pani wyjechala mi z podporzadkowanej pod sam zderzak. Zostala ukarana mandatem, policja orzekla jej wine. Pani posiadala OC w liberty direct. Pierwsza wizyta rzeczoznawcy, wszystko opisane jak nalezy, za tydzien wycena (kosztorys) i tutaj pojawil sie szok kwota do wyplaty 5000 zl Przeslano mi kalkulacje z programu Audatex i widze, ze wstawili zamienniki. Oczywiscie nie chce zamiennikow, chce oryginalne czesci lub chociaz wyliczenie uzywanych ale oryg. czesci. Dodam, ze auto bylo bezwypadkowe, posiadalo tylko org. czesci, chce poprostu doprowadzic go do takiego stanu jak przed kolizja. Forma naprawy jest mi obojetna, nie chce zarabiac kombinowac. Co moge zrobic zeby zmusic ubezpieczyciela do wstawienai czesci oryginalnych?
2) Druga sprawa felgi 17stki, uszkodzone zostaly 2 szt., szukalem na allegro ale nie moge ich dokupic, ubezpieczyciel wyliczyl mi szkode za 2 felgi (smieszna cena 250), komplet wart ok. 2000 zl. Przeciez to bez sensu.
3) czy moge dochodzic o odszkodowanie z tytulu zmiany statusu auta bezwypadkowego? Przeciez automatycznie spada jego wartosc przy potencjalnej sprzedazy.
Dodam, ze auto jest warte ok. 35 tys. zl to audi a6 2.8 benzyna 99 r. pelna opcja. Uszkodzony jest blotnik x2, zderzak, pas przedni, maska, zawieszenie, felgi, opony.
Prosze o pomoc, pozdrawiam