kolizja drogowa i uznanie szkody

Założył chinka, 25 sierpnia 2008 · 279 wyświetleń

chinka
Witam ! Jestem poszkodowaną w kolizji samochodowej . Mój samochód -Toyota Yaris , sprawca wyprzedzajacy mnie pod górkę( wynurzył się z górki 3 -ci samochód z naprzeciwka i w ten sposób wyprzedzający - Opel Wectra ,oczywiście otarł mi caly lewy bok , uszkodził lusterko .Napisał oświadczenie .Prosił zeby tylko nie wzywac policji . Likwidator TUW skąd pochodziła polisa (OC)sprawcy, kiedy pojechalam pod biuro , po oględzinach napisał :-błotnik PL otarty, lekko wgnieciony w części srodkowej przy stronie wykroju koła - 3 jednostki czasowe i lakierowanie ponaprawcze w 50%,-- Drzwi L otarte w części srodkowej do lakierowania ponaprawczego w 50 % ,-obudowa lusterka L - wymiana .I to wszystko-:zderzaka przedniego po lewej stronie nie wziął pod uwagę bo starł zaznaczenia( byla czarna smuga taka sama jak na błotniku - nie było wgłebienia tylko starty lakier wierzchni i pan stwierdził ,że na przodzie i po prawej stronie też są takie otarcia ( jest jedno w części pomiędzy refletorami punktowe wielkości główki od szpilki wynikajace z uzytkowania pojazdu . - starcia zderzaka tylnego nie uzględnił i złamania tego elementu też, tłumacząc ,że nie mogło to powstać podczas tego zdarzenia bo linie w powierzchniach startych są w róznych kierunkach tzn są poziome i zagięte do dołu . Sama użytkuję ten samochód i innego zdarzenia nie było jak mam sie obronić ? Prosze o rade co mam robić , oczywiście likwidator zasugerował i zaznaczył na dokumencie rozliczenie bezgotówkowe z zakładem naprawczym informując mnie iż za 50 % wartości lakierowania z faktury będę obciążona . To jakaś farsa . Proszę o pomoc .
zegarmistrz

witaj

najlepiej wykonaj niezależną opinię rzeczoznawcy i ją przedstaw w ubezpieczalni. Dlaczego likwidator wybrał wariant bezgotówkowy bez Twojej zgody? W tej chwili musisz naprawić to auto. A jak znam życie wskażą Ci swój zaprzyjaźniony warsztat.

Na ile wyceniasz tą szkodę za którą nie chce Ci zapłacić TU?