Jump to content
Forum Odszkodowania

winny wypadku a szkolenie bhp

alieniz
 Share

Recommended Posts

miałem w pracy wypadek. pani od bhp wstępnie ustalając protokół stwierdziła ze osoba winna sytuacji która zaistniała jestem ja. pracując przez agencje pracy w tej firmie nie miałem przeprowadzonego szkolenia bhp. czy to jest wystarczający powód, bym nie został uznany za winnego zdarzenia, a tym samym pozbawiony wszelkich środków m.in. z odszkodowania??

Brk szkolenia bhp moze być jedną z przyczyn wypadku. Nie ty jesteś winien tego, że twoj pracodawca - agencja pracy czasowej, albopracodawca użytkownik - u ktorego wykonywales prace nie przeszkolili ciebie z zakresu bhp.

Jesli faktycznie nie miales szkolenia bhp, za które odpowiedzialny jest pracodawca, nie możesz ponosić wyłącznej winy za wypadek.

Przed zatwierdzeniem protokołu powypadkowegoz espół powypadkowy musi ciebie zapoznać z treścią protokołu. Jeśli nie będziesz zgadzał się z tym co napisali ( dokładnie sprawdz pkt 5) możesz wnieść do protokołu uwagi. Spokojnie, bez pośpiechu przemyśl co jest nie tak w protokole i napisz je na oddzielnej kartce. Daj je zespołowi powypadkowemu za potwierdzeniem odbioru.