Jump to content
Forum Odszkodowania

zasady bhp - wypadki przy pracy

laik54
 Share

Recommended Posts

Witam!

Uległam wypadkowi przy pracy ( ręka obsunęła mi się po rączcę od wyciskarki i upadłam na posadzkę uderzając ramienię, dodam że jestem sprzątaczką),lekarz na pogotowiu stwierdził że to powierzchowny uraz stawu barkowego ale do tej pory odczuwam ból w ramieniu. Jestem na zwolnieniu 52dni.Czy mogę ubiegać się o odszkodowanie z tego tytułu? BHP-owiec uznał że to był wypadek przy pracy nie z mojej winy. Z góry dziękuję za odpowiedz :)

Po zakończeniu leczenia i rehabilitacji możesz wystąpić pismem /wnioskiem do pracodawcy o skierowanie do lekarza orzecznika ZUS.

Musisz ostarczyć do zakładu/bhp zaświadczenie o stanie zdrowia N9, które wcześniej daj do wypełnienia lekarzowi, który Cię leczył.

Oprócz tego, jeśli jesteś ubezpieczona w jakimś Towarzystiwe Ubezpieczeniowym możesz tam starać się o odszkodowanie.

Odszkodowanie wypłacane przez ZUS i odszkodowanie z Towrzystwa Ubezpieczeniowego są dwoma odrębnymi odszkodowaniami.

laik54 - napisz mi na irisewa@wp.pl swoj adres e-mail - wyslę Ci ten druk N9 i druk wniosku o odszkodowanie, ktore - tak jak napisala behapówka zlozysz do zakladu pracy po calkowitym zakonczeniu leczenia. :)

Owszem, ale ja mam calkiem fajny druk wniosku - gotowy do wypełnienia, ktory zawiera pewne, niezbędne dane i jest po prostu wygodny, jesli więc laik54 zechce, to chętnie mu prześlę:-)

Jestes ubezpieczony w PZU? Sam placisz, czyli indywiudualnie sie ubezpieczyles czy masz odciagane skladki od pensji u pracodawcy, czyli jestes w ubezpieczeniu grupowym?

Jesli to pierwsze to skontaktuj sie z osobą, ktora spisywala z Tobą umowę ubezpieczenia a jesli to drugie to zglos sie w pracy do osoby, ktora zajmuje sie sprawami ubezpieczenia grupowego, mysle, ze doweisz sie czegos w kadrach.

Powodzenia!:-)

• 8 years later...