Witam,
Jestem osobą poszkodowana w wypadku samochodowym, będę się ubiegał o odszkodowanie z ubezpieczenia OC sprawcy wypadku (HDI ASEKURACJA). Zakończyłem już leczenie i posiadam (tak mi sie przynajmniej wydaje) wszystkie potrzebne dokumenty, począwszy od notatki policji z miejsca zdarzenia, wypisu z izby przyjęć, zaświadczeń lekarskich, faktury za leczenie i poniesione straty (utrata dochodu) etc. Zatrzymałem się podczas wypełniania wniosku na punkcie (Rodzaj i szacunkowa wysokość roszczeń) - Proszę o informację jak określić faktycznie wysokość tych roszczeń ? - takie pytanie było by nie na miejscu w stosunku do ubezpieczyciela który ma wypłacić odszkodowanie.Kolejna sprawa to czy sprawa która będzie się toczyła po złożeniu wniosku do momentu wypłaty odszkodowania to 30 dni ?, tak jak w przypadku odszkodowania za samochód czy ten okres jest dłuższy ?. Komisja lekarska powołana przez ubezpieczyciela ustala stopień uszczerbku na zdrowiu ? czy lekarz który prowadził leczenie ?. Jeśli już zostanie ustalony uszczerbek od jakiej kwoty jest liczony ten procent ?. Z góry dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam