kasiatm12 Posted September 10, 2008 Share Posted September 10, 2008 mialam wypadek w pracy tzn.pracuje w magazynach jednej z firm i nie fortunnie mi kolega najechal wozkiem widlowym noge.z pracy zawieziono mnie do szpitala na przeswietlenie tam lekarz stwierdzil ze mam noge pozadnie zbita, kiedy jednak odebralam zdjecia ( po 1 tyg.)z rentgenu w opisie bylo napisane podejrzenie pekniecia piatej kosci srodstopia odrazu z tym udalam sie do lekarza pierwszego kontaktu ktory mi dal skierowanie do ortopedy ortopeda stwierdzil jednak ze jest to zlamanie.mialam noge 3 tyg w gipsie jednak do tej pory jest ona spochnieta i boli mnie.proble jednak dotyczy tego ze zaklad wiedzial o wypadku bo odrazu zglosilam przelozonemu,wyslali mnie po 1 miesiacu na komisje do zusu czy czasami chyba nie symuluje,co jeszcze powinnam miec zwolnienie 100%platne a jednak zaklad mi odciaga co mam robic w tej kwestii????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted September 10, 2008 Share Posted September 10, 2008 Czy pracodawca przeprowadzil postepowanie powypadkowe w celu uznania zdarzenia za wypadek przy pracy? Powinien to zrobic w ciagu 14 dni, powolujac w tym celu zespol powypadkowy, konczacy swoja prace protokolem powypadkowym. Taki protokol powinnas otrzymac rowniez.Jesli wypadek jest uznany za wypadek przy pracy powinnas otrzymac 100% zasilku chorobowego.Jesli postepowania nie bylo i nie masz tego protokolu - zloz - najlepiej pisemnie! - wniosek u pracodawcy o przeprowadzenie postepowania powypadkowego w zwiazku z wypadkiem, ktoremu uleglas w dniu tym a tym i uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy. Dokladnie co i jak w kwestii postepowania powypadkowego u pracodawcy a pozniej w ZUSie masz tutaj: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79 Powodzenia:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiatm12 Posted October 10, 2008 Author Share Posted October 10, 2008 protokół z wypadku otrzymalam. mam pytanie odnosnie wyplat bo niby mam stu procentowe zwolnienie ale w zakladzie placa mi za nie 80 procent bylam i sie pytalam to mi powiedzieli ze gdybym miala cos uciete to bym miala stu procentowe zwolnienia. czy to jest mozliwe skoro wypadek byl uznany ze nie byl z mojej winy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted October 10, 2008 Share Posted October 10, 2008 Jesli jest tak, jak mowisz - zloz pisemny wniosek o wyplate zasilku chorobowego z powodu nieobecnosci w pracy spowodowanej WYPADKIEM PRZY PRACYw wysokosci zgodnej z obowiazujacymi w tym zakresie przepisami .Popros o potwierdzenie na kopii pisma. I poczekaj. Jesli nadal nie bedziesz miec naliczane "chorobowe" prawidlowo - zasiegnij porady w najblizszym oddziale Panstwowej Inspekcji Pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts