niestabilnośc kręgoslupa po wypadku samochodowym

Założył Agatka33, 2 września 2008 · 253 wyświetlenia

Agatka33

Witam,

mialam wypadek samochodowy w maju, zostalam najechana na tyl samochodu, sprawca uciekł z miejsca wypadku, mój samochód do kasacji.

Mam uraz kręgosłupa, do dzisiaj jestem na zwolniniu L4, w trakcie leczenia i długiej rehabilitacji. Zespoł pourazowy utrzymuje się nadal.

Sprawa jest prowadzona na policji celem ustalenia sprawcy, jednak od 4 miesięcy niewiele zostało ustalone. Prokurator odrzucił nakaz aresztowania sprawcy, więc procedury papierkowe będą się jeszcze ciągły jakiś czas. Mam pytanie: czy jako poszkodowana mam prawo wglądu w dokumentację policji? jeśli nie to co nleży zrobic.

Sprawa jest dośc skomplikowana, sama chyba nie dam rady, poniewaz sprawca do dzis nie zostal ujęty, a jesli cudem to się stanie to na rozprawie sądowej wszystkiemu zaprzeczy.

Chciałabym skierowac moją sprawę do osób kompetentnych, proszę o radę komu zlecic ten przypadek.

Campter Odszkodowania Ekspert
Jako osoba pokrzywdzona ma Pani prawo wglądu w akta sprawy karnej także na etapie przygotowawczym.
Agatka33

Dziękuję za odpowiedź,

policjant prowadzący sprawę powiedział mi że nie mam wglądu, mam wrażenie iż sprawca ma jakies powiazania z policją, ponieważ od samego początku wszysto opóźniają.

Policjant kazał mi pisac do prokuratury pismo o pozwolenie do wglądu. Czy mam taki obowiązek czy cos tu jest nie tak?

szkoda

Campter Odszkodowania napisał(a):

Jako osoba pokrzywdzona ma Pani prawo wglądu w akta sprawy karnej także na etapie przygotowawczym.

Agatka33 napisał(a):

Dziękuję za odpowiedź,
policjant prowadzący sprawę powiedział mi że nie mam wglądu, mam wrażenie iż sprawca ma jakies powiazania z policją, ponieważ od samego początku wszysto opóźniają.
Policjant kazał mi pisac do prokuratury pismo o pozwolenie do wglądu. Czy mam taki obowiązek czy cos tu jest nie tak?

1) Nie trzeba doszukiwać się tutaj żadnych teorii spiskowych. Wszystko jest zgodne z prawem i organ ścigania ma rację. Niestety ale trzeba wystąpić z takim wnioskiem, gdyż zgodnie z art. 156 § 5 k.p.k. jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, w toku postępowania przygotowawczego stronom, obrońcom, pełnomocnikom i przedstawicielom ustawowym udostępnia się akta, umożliwia sporządzanie odpisów i kserokopii oraz wydaje odpłatnie uwierzytelnione odpisy lub kserokopie tylko za zgodą prowadzącego postępowanie przygotowawcze. Za zgodą prokuratora akta w toku postępowania przygotowawczego mogą być w wyjątkowych wypadkach udostępnione innym osobom.