Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie za źle wykonaną usłgę

Rekomendowane odpowiedzi

W wyniku żle wykonanej usługi wymiany podzespołu w pojeździe, uszkodzeniu uległa skrzynia biegów. Zwróciłem się do wykonawcy usługi o pokrycie szkód wynikłych ze źle wykonanej usługi. Wykonawca uznał moje roszczenia i sprawę skierował do swojej firmy ubezpieczeniowej. Po czteromiesięcznej walce o odszkodowanie została wypłacona mi kwota poniesionych kosztów naprawy, jednak od kwoty szkody -udokumentowanej rachunkami- Likwidator szkody przy wypłacie odliczył mi udział własny sprawcy w wysokości 500 zł (jak twierdzi decyzja jest zgodna z podpisaną umową ubezpieczeniową). Nie jestem sprawcą tej szkody, a poszkodowanym, a do tego nie zawierałem umowy z Likwidatorem szkody, a umowę tą zawarł Likwidator ze sprawcą, czyli wykonawcą usługi. Czy Likwidator miał prawo odliczenia od kwoty szkody udziału własnego sprawcy skoro nim nie jestem i czy za czteromiesięczny okres oczekiwania na pokrycie szkód mogę domagać się ustawowych odsetek za zwłokę.

miał prawo. o resztę kwoty upominaj się od sprawcy. Widocznie miał niższą składkę dzięki tzw udziałowi własnemu, ale jednocześnie sam musi płacić w części za wyrządzone przez siebie lub pracowników szkody...