lukas_zielinski Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 WitamMiałem wypadek w drodze z pracy do domu było to 2.09, 3.09 poszedłem do lekarza dostałem zwolnienie do 5.09 i w ten sam dzień z prześwietleniem karku poszedłem do mojego lekarza rodzinnego. Dostałem L4 do 15.09 w tym 10 dni zwolnienia z pracy tylko że licząc weekendy a ja w weekendy nie pracuje więc nie wiem jak to jest czy mam dobrze wypisane. w każdym bądź razie mam stłuczony bark i szyję. dostałem skierowanie na laser na bark i magnetoterapię na szyję. Przypis s19(inne obrażenia szyi) i s49(inne obrażenia barku). Czy z mojego NNW mogę coś dostać?? Mam jeszcze dodatkowe ubezpieczenie grupowe w pracy. czy mogę się ubiegać o odszkodowanie??? W NNW suma ubezpieczenia wynosi 250 000zł. W grupowym nie wiem. Na jakie ewentualnie odszkodowanie mogę liczyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Przede wszystkim dopilnuj, zebys mial ten wypadek uznany za wypadek w drodze z pracy do domu, czyli - zeby zostala sporzadzona karta wypadku. Wtedy "chorobowe" bedziesz mial platne 100 % a nie 80%, jak zwykle chorobowe.O odszkodowanie ze swojego NNW i z ubezp. grupowego mozesz starac sie dopiero po calkowitym zakonczeniu leczenia. Odszkodowanie stanowi procentową czesc sumy ubezpieczenia. Jego wysokosc zalezala wiec bedzie od tego jaki procent uszczerbku na zdrowiu orzekną lekarze na komisji lekarskiej (lub lekarz orzecznik), na ktora zapewne zostaniesz przez kazde towarzystwo ubezpieczeniowe wezwany. Znajac sume ubezpieczenia i procent, o ktorym mowie sam sobie obliczysz wysokosc odszkodowania. W ciemno trudno powiedziec co lekarze orzekną.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas_zielinski Opublikowano 6 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Aby została sporządzona karta wypadku trzeba zgłosić w pracy tak???Jakiego mogę się spodziewać uszczerbku na zdrowiu????A i czy dobrze mam wypisane to l4?? Jeżeli pracuje od pon do piątku???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Ad 1. - TAK. Odszkodowan z ZUS-u z tyt. wyp. w drodze do i z pracy juz nie ma, ale chorobowe jest platne 100% - wiec warto zglosic ten wypadek, zebvy sporzadzono karte wypadku "w drodze".Ad 2. - Okresli lekarz. Nie mozna "zdalnie" okreslic jaki i czy w ogole jakis dlugotrwaly w wyniku tego stluczenia powstal uszczerbek na zdrowiu. To zrobia lekarze orzecznicy. Ale - starac sie o odszkodowanie nie zaszkodzi przeciez.Ad 3. Dobrze. Zwolnienie obejmuje dni kalendarzowe - musi byc ciaglasc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi