szkoda z ubezpiecznia AC PZU

Założył college, 7 września 2008 · 277 wyświetleń

college

Wita,

sprawca uciekł z miejsca wypadku, więć szkodę pokrylem z ubezpieczenia AC. Z PZU dostałem zawiadomienie o wyplacie odszkodowania. W zawiadomieniu jest napisane Kalkulacja kwota ogółem 1600 PLN udział poszkodowanego 800 PLN. Wypłata dla uprawnionego 800 PLN.

I teraz moje pytanie: czy dla uprawnionego powinna być cała kwota 1600?

Rozliczenie było z opcją na warsztat. W moim rozumieniu wypłata dla uprawnionego powinna mieć wielkość kwoty ogółem.

serdeczny
być może sprawca miał wykupiony udział własny? i sam musi pokryć część szkody z własnej kieszeni?
Campter Odszkodowania Ekspert

college napisał(a):

Wita,

sprawca uciekł z miejsca wypadku, więć szkodę pokrylem z ubezpieczenia AC. Z PZU dostałem zawiadomienie o wyplacie odszkodowania. W zawiadomieniu jest napisane Kalkulacja kwota ogółem 1600 PLN udział poszkodowanego 800 PLN. Wypłata dla uprawnionego 800 PLN.

I teraz moje pytanie: czy dla uprawnionego powinna być cała kwota 1600?

Rozliczenie było z opcją na warsztat. W moim rozumieniu wypłata dla uprawnionego powinna mieć wielkość kwoty ogółem.

Wszystko zależy od treści ogólnych warunków ubezpieczenia AC ( OWU AC) pojazdu. Z przyjętej kalkulacji można wnioskować, że w OWU AC zawarte jest postanowienie, które pomniejsza każdorazowe odszkodowanie o kwotę udziału poszkodowanego, co w tym przypadku to 800 zł. Proszę sprawdzić OWU AC, które prawdopodobnie potwierdza powyższe.