zbiniasek Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Witam,mam taki problem,że zniszczono mi w miejscu pracy auto. Spadł na nie dźwig. Firma ubezpieczeniowa prawdopodobnie wypłaci odszkodowanie, a jeśli nie szef wypłaci mi rekompensatę za szkodę. Problem jest w tym,że auto jest na kredyt,ale ubezpieczone i zarejestrowane w Polsce. Posiada AC i itp. Rzeczoznawca szefa stwierdził,że auto nadaje sie do kasacji. Muszę szkodę zgłosić do PZU,ponieważ bank jest właścicielem.Teraz tak czy ja mogę skorzystać z obu stron z ubezpieczenia. AC jest komunikacyjne a tamto prawdopodobnie cywilne albo żadne tylko firmowe odszkodowanie.Można je łączyć? Pytam się ,bo nie chcę mieć problemów z prawem. Może ktoś miał podobną sytuację. Proszę o radę! Albo przynajmniej telefon do jakiegoś prawnika co bezpłatnie udziela porad prawnych telefonicznie. Z Góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serdeczny Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Nie możesz łączyć ubezpieczeń tego typu. Wynika to z faktu, iż nie można dostać dwu odszkodowań za to samo. Jeżeli skorzystasz z AC, wypłacą Ci niższe odszkodowanie, zgodnie z wyliczeniami szkody całkowitej (więc się nie opłaca). Z OC firmy lub od sprawcy szkody możesz otrzymać pełne odszkodowanie - za zniszczony pojazd, za koszty złomowania, wyrejestrowania, zniszczone w pojeździe rzeczy, ubrania. Więc ja bym brał z OC.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbiniasek Opublikowano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Dzięki bardzo za szybką odpowiedz i z radę. Tak zrobię, jak piszesz serdeczny. Przynajmniej nie będę miał żadnych problemów z prawem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi