Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

sprawa karna z urzędu o potracenie pieszego

ula1983
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

dnia 11 stycznia tego roku zostałam potrącona na przejściu dla pieszych, po wypadku trafiłam do szpitala, w którym przebywłam 8 dni. Po wypadku pani która mnie potrąciła na przejściu dla pieszych zeznała " że nie widziała skad sie wziełam na jezdni i powiedziała, że najpierw zobaczyła moja nogę". Swiadkiem tego wypadku jest pan który jechał przeciwnym pasem jezdni , któremu to spadłam prosto pod koła- złożył on zeznania tez po wypadku. Jak sie po kilku dniach okazało te zeznania nie "były jego". Sam zgłosił sie na komende i odwołał te znania twierdząc ze "ktos" mu podpowiedział zeby tak zeznał!

ten pan jechał sam, pani która mnie potraciła jechała także sama, ja przechodziłam tez sama a po upadku straciłam przytomnosc więc mozemy sie domyslac kto mu tak podpoiwiedział oby tak zeznał! 2 m-ce po wypadku pani tej znowu "przypomniało sie ze na skrzyzowaniu stał zaparkowany bus", czego ani ja ani swiadek nie potwierdzilismy bo tam go nie było. i tak z perypetiami po 5 m-cach akta mojej sprawy trafiły do biegłego, który aby ocenic stan faktyczny zdarzenia musiał przyjechac na miejsce wypadku gdyz, szkic wykonany po wypadku i opis do niego były rozbierzne! Biegły stwierdził, ze całkowita winę za wypadek ponosi ta pani, zostały jej postawione zarzuty oskarzenia, pani ta odmówiła złozenia zeznań.

W związku z tą całą "zagmatwaną" sytuacja mam kilka pytań:

1. czego mam sie spodziewać podczas rozprawy? dodam, że korzystam z porad mecenasa

2. odbyło się spotkanie mediacyjne, oskarzona nie przystala na zaproponowana jej kare! N co ona może liczyć i co moze osiagnąc podczas rozprawy???

Ps. Nigdy nie miałam doczynienia z prawem w zadnim kotekscie ;) wiec prosze o wyrozumialoś i o pomoc!!!! :)

Zgóry dziękuje i pozdrawiam!!!

Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w następującej sprawie:

Mój mąż uległ wypadkowi 03.05.2008r, jako pieszy został potrącony przez samochód. W wyniku tego wypadku doznał ciężkich obrażeń ciała. Ze względu na fakt , że mąż nie odzyskał pamięci został powołany rzeczoznawca . Tok postępowania dochodzeniowego prowadzony przez policję trwał od 03.05.2008r do 08.09.2008r. w dniu dzisiejszym otrzymałam postanowienie o umorzeniu postępowania. Jednakże w postanowieniu tym nie pisze się nic na temat że - kierowca nie posiadał prawa jazdy, brak informacji związanych z badaniami na zawartość alkoholu lub narkotyków. Proszę o podanie jakie czynności winna wykonać policja na miejscu wypadku i czy określony jest termin przeprowadzenia tych czynności.

• 2 lata później...
ula1983 wrote:
W związku z tą całą "zagmatwaną" sytuacja mam kilka pytań:
1. czego mam sie spodziewać podczas rozprawy? dodam, że korzystam z porad mecenasa
2. odbyło się spotkanie mediacyjne, oskarzona nie przystala na zaproponowana jej kare! N co ona może liczyć i co moze osiagnąc podczas rozprawy???
Ps. Nigdy nie miałam doczynienia z prawem w zadnim kotekscie ;) wiec prosze o wyrozumialoś i o pomoc!!!! :)
Zgóry dziękuje i pozdrawiam!!!
Sprawa bardzo stara ale warto odpowiedzieć na zadane pytania:

1) Sprawa biegnie z urzędu, a Pani może złożyć wniosek aby być oskarżycielem posiłkowym- wówczas przysługują Pani prawa strony i pełny politoż sprawy. Zgodnie z art. 54 k.p.k. jeżeli akt oskarżenia wniósł oskarżyciel publiczny, pokrzywdzony może aż do czasu rozpoczęcia przewodu sądowego na rozprawie głównej złożyć oświadczenie,
że będzie działał w charakterze oskarżyciela posiłkoweg;
2) Trudno oceniać- ma jednak pełne prawo do obrony i do składania apelacji- przy podaniu się dobrowolnie karze nie ma tych uprawnień w pełnym słowa tego znaczniu- tj. można odwoływać się co do kary na którą wyraźiło się zgodą, ale wówczas sąd może nawet zaostrzyć karę- art. 434 § 3 k.p.k..

margo wrote:
Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w następującej sprawie:
Mój mąż uległ wypadkowi 03.05.2008r, jako pieszy został potrącony przez samochód. W wyniku tego wypadku doznał ciężkich obrażeń ciała. Ze względu na fakt , że mąż nie odzyskał pamięci został powołany rzeczoznawca . Tok postępowania dochodzeniowego prowadzony przez policję trwał od 03.05.2008r do 08.09.2008r. w dniu dzisiejszym otrzymałam postanowienie o umorzeniu postępowania. Jednakże w postanowieniu tym nie pisze się nic na temat że - kierowca nie posiadał prawa jazdy, brak informacji związanych z badaniami na zawartość alkoholu lub narkotyków. Proszę o podanie jakie czynności winna wykonać policja na miejscu wypadku i czy określony jest termin przeprowadzenia tych czynności.
1) Jeśli chodzi o wypadek w którym jest ranny lub zabity obligatoryjnie przeprowadza się badanie krwi.- § 8 pkt 6 ZARZĄDZENIE NR 496 KOMENDANTA GŁÓWNEGO POLICJI z dnia 25 maja 2004 r. w sprawie badań na zawartość w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu jak i przeprowadzenie rutynowych czyności jak przy kotroli tj. dokumentów. Trudno tutaj mówić o przedawnieniu skoro są to czynności których nie można powtórzyć- badanie krwi.
Skupiać się w takiego typu przypadkach należy na złożeniu zażalenie w terminie zawotym 7 dni od daty doręczenia postanowienia o umorzeniu. W postanowieniu nie zawsze muszą o wszystkim pisać- na to są akta sprawy. Ponadto zgodnie z art. 325e § 1 k.p.k. postanowienia o wszczęciu dochodzenia, odmowie wszczęcia dochodzenia, umorzeniu dochodzenia i wpisaniu sprawy do rejestru przestępstw, umorzeniu dochodzenia oraz o jego zawieszeniu wydaje prowadzący postępowanie. Mogą one zostać zamieszczone w protokole, o którym mowa w art. 304a, i nie wymagają
uzasadnienia.