Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

przeterminowanie roszczenia

xpas
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie

Czy roszczenie z tytułu szkody osobowej może ulec przeterminowaniu?

Miesiac temu miałam wypadek komunikacyjny, dopiero za tydzien okaze sie czy bedzie potrzebna rehabilitacja, jesli tak to potrwa jakies 2 miesiace. Czy wtedy moge jeszcze złozyc wniosek o odszkodowanie. Ubezpieczyciel RESO EUROPA kazała złozyc zgłoszenie po zakonczeniu leczenia.

Dziękuje z pomoc

witam zgodnie z prawem na zgłoszenie szkody masz 3 lata od momentu jej zaistnienia, chyba że szkoda powstała na skutek przestępstwa wtedy obowiązuje dłuższy termin. Więc spokojnie możesz złożyć wniosek po rehabilitacji. Moja rada nie czekaj z tym jednak zbyt długo, ponieważ z upływem czasu coraz trudniej będzie Ci zebrać odpowiednie dokumenty.

• 2 lata później...

xpas wrote:

Złoże dokumenty najszybciej jak moge, jeszcze czekam nie wizyta u psychologa, mam problem z jezdzeniem teraz rowerem, czy to tez mogę zaliczyc do leczenia po wypadkowego?

1) Z polisy OC sprawcy wypadku można dochodzić odszkodowania (koszty leczenia i rehabilitacji, utracony dochód) jak i zadośćuczynienia (za ból i cierpenia psychczne). Nie możność jeżdzenia na rowerze to wpływ urazu na życie i będzie miało znacznie na wysokość zadośćuczynienia.

xpas wrote:
Witam,
mam pytanie
Czy roszczenie z tytułu szkody osobowej może ulec przeterminowaniu?

Miesiac temu miałam wypadek komunikacyjny, dopiero za tydzien okaze sie czy bedzie potrzebna rehabilitacja, jesli tak to potrwa jakies 2 miesiace. Czy wtedy moge jeszcze złozyc wniosek o odszkodowanie. Ubezpieczyciel RESO EUROPA kazała złozyc zgłoszenie po zakonczeniu leczenia.Dziękuje z pomoc
1) Tak- zgodnie z art. Art. 819 § 1 i 3 k.c. roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech. W wypadku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej roszczenie poszkodowanego do ubezpieczyciela o odszkodowanie lub zadośćuczynienie przedawnia się z upływem terminu przewidzianego dla tego roszczenia w przepisach o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną czynem niedozwolonym lub wynikłą z niewykonania bądź nienależytego wykonania zobowiązania. Zgodnie z art. 442[1] § 2 k.c. jeżeli szkoda wynikła ze zbrodni lub występku, roszczenie o naprawienie szkody ulega przedawnieniu z upływem lat dwudziestu od dnia popełnienia przestępstwa bez względu na to, kiedy poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia;

2) Tak- pkt 1;

3) Jedynie jeśli szkoda jest likwidowana z ubezpieczeń dobrowolnych NNW należy zgłaszać szkodę po zakończeniu leczenia, gdyż wypłacane jest tylko odszkodowania jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. W przypadku likwidacji szkody z plisy OC sprawcy można śmiało wcześniej zgłosić szkodę, a następnie ewentuanie doręczyć pozostałą dokumentację. Zawsze jednak trzeba zważać na to aby roszczenie nie uległo przedawnieniu- w przypadku ubezpieczeń dobrowolnych NNW roszczenie ulega przedawnieniu z upływem lat trzech- art. 819 § 1 k.c..