xpas Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Witam,mam pytanieCzy roszczenie z tytułu szkody osobowej może ulec przeterminowaniu? Miesiac temu miałam wypadek komunikacyjny, dopiero za tydzien okaze sie czy bedzie potrzebna rehabilitacja, jesli tak to potrwa jakies 2 miesiace. Czy wtedy moge jeszcze złozyc wniosek o odszkodowanie. Ubezpieczyciel RESO EUROPA kazała złozyc zgłoszenie po zakonczeniu leczenia. Dziękuje z pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riaa Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 witam zgodnie z prawem na zgłoszenie szkody masz 3 lata od momentu jej zaistnienia, chyba że szkoda powstała na skutek przestępstwa wtedy obowiązuje dłuższy termin. Więc spokojnie możesz złożyć wniosek po rehabilitacji. Moja rada nie czekaj z tym jednak zbyt długo, ponieważ z upływem czasu coraz trudniej będzie Ci zebrać odpowiednie dokumenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpas Opublikowano 12 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Złoże dokumenty najszybciej jak moge, jeszcze czekam nie wizyta u psychologa, mam problem z jezdzeniem teraz rowerem, czy to tez mogę zaliczyc do leczenia po wypadkowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 xpas wrote: Złoże dokumenty najszybciej jak moge, jeszcze czekam nie wizyta u psychologa, mam problem z jezdzeniem teraz rowerem, czy to tez mogę zaliczyc do leczenia po wypadkowego? 1) Z polisy OC sprawcy wypadku można dochodzić odszkodowania (koszty leczenia i rehabilitacji, utracony dochód) jak i zadośćuczynienia (za ból i cierpenia psychczne). Nie możność jeżdzenia na rowerze to wpływ urazu na życie i będzie miało znacznie na wysokość zadośćuczynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 xpas wrote:Witam,mam pytanieCzy roszczenie z tytułu szkody osobowej może ulec przeterminowaniu?Miesiac temu miałam wypadek komunikacyjny, dopiero za tydzien okaze sie czy bedzie potrzebna rehabilitacja, jesli tak to potrwa jakies 2 miesiace. Czy wtedy moge jeszcze złozyc wniosek o odszkodowanie. Ubezpieczyciel RESO EUROPA kazała złozyc zgłoszenie po zakonczeniu leczenia.Dziękuje z pomoc1) Tak- zgodnie z art. Art. 819 § 1 i 3 k.c. roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech. W wypadku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej roszczenie poszkodowanego do ubezpieczyciela o odszkodowanie lub zadośćuczynienie przedawnia się z upływem terminu przewidzianego dla tego roszczenia w przepisach o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną czynem niedozwolonym lub wynikłą z niewykonania bądź nienależytego wykonania zobowiązania. Zgodnie z art. 442[1] § 2 k.c. jeżeli szkoda wynikła ze zbrodni lub występku, roszczenie o naprawienie szkody ulega przedawnieniu z upływem lat dwudziestu od dnia popełnienia przestępstwa bez względu na to, kiedy poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia;2) Tak- pkt 1;3) Jedynie jeśli szkoda jest likwidowana z ubezpieczeń dobrowolnych NNW należy zgłaszać szkodę po zakończeniu leczenia, gdyż wypłacane jest tylko odszkodowania jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. W przypadku likwidacji szkody z plisy OC sprawcy można śmiało wcześniej zgłosić szkodę, a następnie ewentuanie doręczyć pozostałą dokumentację. Zawsze jednak trzeba zważać na to aby roszczenie nie uległo przedawnieniu- w przypadku ubezpieczeń dobrowolnych NNW roszczenie ulega przedawnieniu z upływem lat trzech- art. 819 § 1 k.c.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi