Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

3 miesięczne dziecko złamanie nogi (upadek ze schodów przy sklepie)

nati987
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj 26.11. moja mama trzymała mojego syna na ręcach i wychodząc ze sklepu schodząc ze schodów na zewnątrz upadła z dzieckiem. W wyniku silnego przyciśnięcia dziecka do siebie (nie upadła na niego, on nigdzie się nie uderzył) złamała mu nóżkę (piszczel). W tej chwili jestem na zwolnieniu macierzyńskim ubezpieczona jestem w zusie i PZU. Nie pracuję od 30.09.2011 ale dziecko urodziłam 28.08.2011 więc macierzyński mi przysługuje.

Chciałam zapytać czy przysługuje jakieś odszkodowanie dla dziecka za złamaną nóżkę?

nati987 wrote:

Chciałam zapytać czy przysługuje jakieś odszkodowanie dla dziecka za złamaną nóżkę?

Odszkodowanie z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW za trwały uszczerbek na zdrowiu. Wchodziłoby w grę dodatkowe, uzupełniające odszkodowanie na podstawie przepisów k.c. od właściciela sklepu jeśliby udowodnić jego winę lub zaniedbanie. Podejrzewam, że brak takich podstaw prawnych a było to jedynie niefortunne stąpnięcie, nieforunny odruch. Na marginesie przypomina mi się ostatni dyskurs w mediach czy rodzic powinien spać w jednym łóżku z własnym, małym dzieckiem. Padła ostatecznie teza, że rodzic nie powinien spać na jednym łóżku z dzieckiem z uwagi na ryzyko przyciśnięcia dziecka we śnie i ryzyko nawet uduszenia dziecka. Jak winika z opisu zbyt moce nawet świadome przyciśnięcia dziecka do siebi może spowodować złamanie kończyn. Wobec tego postawiona w mediach teza wydaje się słuszna.