rybaryb Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Witam mój problem dotyczy typowych "przypadłości" polskich ubezpieczalni a mianowicie jak w tytule czyli ubezpieczyciel zaniża wartość pojazdu a zawyża wartość wraku.A wiec tak jakiś czas temu byłem uczestnikiem kolizji w której sprawcą był kierowca drugiego pojazdu. Oczywiście odszkodowanie zostaje wypłacone z OC sprawcy. Mój samochód lekko ponad 10-letni z instalacją LPG został oszacowany na wartość 10000 koszt naprawy na około 11000 a wartość wraku na 4000 wiec do wypłaty pozostaje 6000. Oczywiście nie zgadzam się z ubezpieczycielem ponieważ średnia cena tego auta z gorszym wyposażeniem wynosi 11400. wdl. wyliczeń eurotaxu (onlinie) cena mojego pojazdu wynosi o 400 zl więcej od wyliczeń ubezpieczyciela za to samo auto tyle ze bez instalacji LPG. Za instalacje gazowa około 14 miesięcy temu zapłaciłem 2500 zl (sekwencja) wiec licząc nawet że w tym okresie amortyzacja wyniosła 60% to pozostaje około 1000 zl. Dodatkowo wycena wraku:jeżeli koszt naprawy wdł ubezpieczyciela wynosi 11000 aby auto uzyskało sprawność przed kolizją to dlaczego wrak oscyluje w granicach 40% wartości pojazdu. Przecież nikt nie kupi auta w które musi włożyć taka sumę a handlarze częściami używanymi nie szukają aut w tym przedziale cenowym. Oferta kupna jaką dostałem na to auto to 2500 zl. Jaka mogę w tym przypadku przyjąć strategie w odwołaniu ???W jaki sposób mogę zmusić ubezpieczyciela do wyliczeń zgodnie z realiami rynkowymi???Czy programy infoexpert czy audax źle liczą czy sam ubezpieczyciel kłamie?? Proszę o jakąś odpowiedz!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter Odszkodowania Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Możliwością podważenia stanowiska ubezpieczyciela jest wykonanie odpłatnej opinii przez niezależnego rzeczoznawcę. Koszt tej opinii jest zwykle zwracany w sądzie, jeśli okaże się, że stanowisko ubezpieczyciela było błędne. Wskazane przez Pana programy nie dokonują złych wyliczeń, jednakże możliwość dokonywania pewnych korekt przez wprowadzających dane może spowodować inne, niekorzystne dla Pana rozliczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybaryb Opublikowano 15 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Dziękuje bardzo za odpowiedz.Rozumiem że jedynym rozwiązaniem na tym etapie jest sąd??Chodziło mi raczej o to co mogę napisać w odwołaniu na decyzje ubezpieczyciela tak aby przekonać go do moich racji np. że najtańsze auto z gorszym wyposażeniem na serwisach aukcyjnych kosztuje 11500 zł a handlarz częściami po negocjacjach zaoferował 2700 zł.Czy taka argumentacja jest w stanie przekonać firmę ubezpieczeniową ?? Oczywiście pod groźbą skierowania sprawy na drogę sądową ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter Odszkodowania Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Taka argumentacja być może zmieni stanowisko ubezpieczyciela, ale z pewnością nie w istotny sposób. Przed drogą sądową warto skorzystać z opinii niezależnego rzeczoznawcy, przedstawić wraz z rachunkiem ubezpieczycielowi, a gdy ten nie zmieni decyzji to wówczas skierować pozew do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybaryb Opublikowano 15 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 A czy mógłby mi pan jeszcze powiedzieć jak to jest w przypadku szkody całkowitej z dodatkowymi kosztami takimi jak laweta z miejsca wypadku. I czy jeżeli moje auto miało instalacje LPG a teraz muszę jeździć autem zasilanym benzyną należy mi się zwrot różnicy kosztów jakie ponoszę?? w skali miesiąca to około 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imported_michal Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 w zamyśle ustawodawcy odszkodowanie ma pokryć wszystkie szkody wynikłe bezpośrednio z wypadku. jeżeli jesteś w stanie udowodnić stratę, złóż pismo w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi