Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek w Gdyni

darekocur
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum mam 26 lat nazywam się Darek mieszkam w Gdańsku.

17 sierpnia zostałem potrącony w Gdyni na ulicy Wiczlińskiej przez samochód osobowy który wymusił pierwszeństwo z naprzeciwka skręcając w lewo, ja natomiast jechałem prosto rowerem.

Efekt wypadku: uszkodzenie więzadła bocznego lewej nogi i podejrzenie uszkodzenia więzadła przedniego krzyżowego.

Do dzisiaj jestem z nogą w gipsie i do 3 października ten opatrunek będę miał potem czeka mnie rehabilitacja i kto wie czy w przyszłości nie operacja.

Na operacje państwowo trzeba czekać rok albo i dłużej, prywatnie kosztuje ona kilkanaście tys zł.

Rower (szosowy - interesuje się kolarstwem) zniszczony pęknięty widelec karbonowy, powyginane obręcze kół i kierownica zgięta niezdatna do jazdy.

Rama z oględzin wewnętrznych wygląda na całą ale po takim upadku bałbym się wsiadać na te ramę nawet gdy wygląda na całą- odbiłem się od auta jak piłka rower został rzucony o ziemie z wysokości 2 metrów.

Jak to jest ze zwrotem za szkody odkupią mi nowy rower czy będą naprawiać stary, a rama przecież trzeba to w fachowy sposób sprawdzić żeby nie było że w przyszłości krzywda mi się stanie bo pęknie od zmęczenia materiałowego wywołanego tym wypadkiem?

Jeżeli chodzi o winowajce to jechał jakby mnie nie widział, nie wiem czy kobieta go zagadała, przez komórkę rozmawiał, czy papierosa odpalał w każdym razie wyglądało to jakby był pijany albo ślepy.

A jeszcze mam materiał dowodowy film z monitoringu ze sklepu który był obok miejsca zdarzenia.

Mam założone konto na youtube.com ale nie umiem umieszczać filmu, może ktoś mi powie jak krok po kroku to się robi to dam wam linka sami zobaczycie film z wypadku ma 15MB?

Wypadek, w którym został Pan poszkodowany uprawnia Pana do żądania odszkodowania za szkodę na osobie oraz w mieniu. W zakresie szkody na osobie niezbędne jest zbieranie dokumentacji lekarskiej. W kwestii szkody w mieniu to rekompensata nastąpi przez zapłatę odszkodowania w wysokości wartości roweru - z pewnością będzie to kwota niższa niż nowy rower, gdyż zostanie uwzględniona amortyzacja. Istnieje możliwość naprawy roweru przez Pana i przedstawienia rachunków.