Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek przy pracy z "boszem"

mateusz_SNK
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mój kolega pomagał mi przy domu szlifowac takie tam części metalowe, nieszczęśliwie przyciął sobie przy tym nogę (nic poważnego parę szwów), czy w takim przypadku należy mu się odszkodowanie no bo oczywiście nie miał żadnych uprawnien do korzystania z takiego sprzętu, parę lat temu pewna dziewczyna złamała noge jadąc rowerem ale nie miała karty rowerowej i nie dostała ani grosza, czy w tym przypadku może być podobnie?

pozdrawiam

mateusz

witam

Jeżeli osoby te nie są ubezpieczone indywidualnie lub wypadki nie miały związku z wykonywaną pracą, nie mają podstaw do odszkodowania.

pozdrawiam

przepraszam ale chyba nie napisałem najważniejszego: on ma 17 lat i jest ubezpieczony w szkole przez PZU (chyba s.a.) rzecz zdarzyła sie poza szkołą i to w dni wolne od nauki. Czy to zmienia w jakiś sposób postać rzeczy?

• 2 tygodnie później...
Trudno tu coś więcej ustalić ze względu na brak wiedzy odnośnie warunków ogólnych ubezpieczenia, niemniej dość hipotetycznie można zaryzykować, iż odszkodowanie powinno się należeć. Zastrzegam jednak, że w zależności od postanowień OWU może być to całkiem odmienne stanowisko ubezpieczyciela.