tominek Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Witam, Mam pytanie, dwa miesiące temu miałem wypadek po którym byłem bardzo poważnie połamany(kręgosłup, miednica, nogi, ręka) i w którym uczestniczył pijany kierowca (1,5 promila). Najprawdopodobniej zostałem przez niego "stuknięty" w bok (byłem kierowcą) a następnie uderzyłem w słup. Jednak policja nie wie kto w kogo uderzył, a ja nic nie pamiętam (wstrząs mózgu). Pieniądze za swój samochód otrzymałem z jego OC, czyli rozumiem że on i tak jest winny bo był pijany. Czy w sytuacji gdyby policja orzekła że to ja np. jego uderzyłem a nie on mnie będę mógł się domagać odszkodowania od niego bo był pijany ?Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam,T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter Odszkodowania Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 Jeżeli ubezpieczalnia wypłaciła Panu odszkodowanie z OC drugiego uczestnika kolizji to przyjęła odpowiedzialność za szkodę. Tym samym nie widzę podstaw, aby odmówiła wypłaty odszkodowania za szkodę na osobie. Gdyby jednak dalsze ustalenia organów ścigania przyniosły inne rozstrzygnięcie, w którym sprawstwo zostało by przypisane Panu, wówczas nie będzie możliwości dochodzenia odszkodowania z OC drugie uczestnika kolizji tylko dlatego, że był on pijany. Ważne w tym względzie jest czy stan nietrzeźwości miał wpływ na powstanie wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tominek Opublikowano 18 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 witam, Bardzo dziękuję za odpowiedź, zastanawia mnie natomiast jedna rzecz. Rozmawiałem ostatnio z policją która ma zamiar mnie dopiero przesłuchać i powiedzieli że jeszcze nie wiedzą jak przebiegał wypadek, kto kogo uderzył. Dlaczego w tej sytuacji dostałem pieniądze za samochód z OC tego człowieka, czyżby towarzystwo ubezpieczeniowe nie czekało na orzeczenie winy ? I co w sytuacji gdyby okazało się że to jednak ja uderzyłem jego, a nie on mnie ? Towarzystwo ubezpieczeniowe zwróci się do mnie o zwrot kosztów ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi