Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie - pijany kierowca.

tominek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie, dwa miesiące temu miałem wypadek po którym byłem bardzo poważnie połamany(kręgosłup, miednica, nogi, ręka) i w którym uczestniczył pijany kierowca (1,5 promila). Najprawdopodobniej zostałem przez niego "stuknięty" w bok (byłem kierowcą) a następnie uderzyłem w słup. Jednak policja nie wie kto w kogo uderzył, a ja nic nie pamiętam (wstrząs mózgu). Pieniądze za swój samochód otrzymałem z jego OC, czyli rozumiem że on i tak jest winny bo był pijany. Czy w sytuacji gdyby policja orzekła że to ja np. jego uderzyłem a nie on mnie będę mógł się domagać odszkodowania od niego bo był pijany ?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,

T.

Jeżeli ubezpieczalnia wypłaciła Panu odszkodowanie z OC drugiego uczestnika kolizji to przyjęła odpowiedzialność za szkodę. Tym samym nie widzę podstaw, aby odmówiła wypłaty odszkodowania za szkodę na osobie. Gdyby jednak dalsze ustalenia organów ścigania przyniosły inne rozstrzygnięcie, w którym sprawstwo zostało by przypisane Panu, wówczas nie będzie możliwości dochodzenia odszkodowania z OC drugie uczestnika kolizji tylko dlatego, że był on pijany. Ważne w tym względzie jest czy stan nietrzeźwości miał wpływ na powstanie wypadku.

witam,

Bardzo dziękuję za odpowiedź, zastanawia mnie natomiast jedna rzecz. Rozmawiałem ostatnio z policją która ma zamiar mnie dopiero przesłuchać i powiedzieli że jeszcze nie wiedzą jak przebiegał wypadek, kto kogo uderzył. Dlaczego w tej sytuacji dostałem pieniądze za samochód z OC tego człowieka, czyżby towarzystwo ubezpieczeniowe nie czekało na orzeczenie winy ? I co w sytuacji gdyby okazało się że to jednak ja uderzyłem jego, a nie on mnie ? Towarzystwo ubezpieczeniowe zwróci się do mnie o zwrot kosztów ?

Pozdrawiam,