Wypadek samochodowy w Słowenii

Założył cejn, 20 września 2008 · 262 wyświetlenia

cejn
Witam. W polowie sierpnia jadac na wakcje uleglem wypadkowi. Na terenie Sloweni kierowca samochodu, ktorym jechalismy zasnal w polowie zakretu, wylecielismy z drogi i uderzylismy w betonowy most. Po przewiezieniu mnie do szpitala okazalo sie ze mam zlamane 6 i 7 kregi szyjne.Rdzen kregowy nie zostal naruszony. Po 2 dniach mialem operacje, ktroa polegala na pobraniu kawalka kosci z biodra, wszczepienie jej miedzy kregi i zespolenie ich plytka. Samochod prowadzacego mial pelne ubezpieczenie NW. Ja jestem ubezpieczony w PZU. Po 10 dniach hospitalizacji zostalem przetransportowany karetka do Polski (koszty transportu jak i leczenia zostaly pokryte przez moje ubezpieczenie). Co nalezy zrobic w celu uzyskania odszkodowania i jaka moze byc to kwota? Nie chce tez aby moj znajomy mial jakiekolwiek nieprzyjemnosci czy ponosil koszta w zwiazku z roszczeniami o odszkodowanie. Dziekuje
Lebelt

Witam.

Jeśli Twój znajomy posiadał uprawnienia do prowadzenia samochodu, nie był pod działaniem żadnych środków odurzających, oraz nie zbiegł z miejsca wypadku, to będzie odpowiadał tylko prawnie za spowodowanie wypadku. Wszelkie roszczenia odszkodowawcze kieruj zatem do TU, w którym był ubezpieczony samochód. Możesz dochodzić odszkodowania zarówno z polisy OC auta, jak i NNW. Wysokość odszkodowania zależy od wielu czynników, dlatego na podstawie Twoich informacji trudno określić jednoznacznie, jakiej kwoty się możesz domagać.

Pozdrawiam

Lebelt

cejn
Dziekuje bardzo za odpowiedz na pytanie. Pozdrawiam