Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypłata z AC firma Generali

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w Generali wykupione AC, zniesiony udział własny, wykupiona amortyzacja,bezpieczny kierowca.Przy kalkulacji szkody w oparciu o kosztorysową wycenę rzeczoznawca pomniejszył kosztorys o 30% ze względu na wiek pojazdu(auto ma skończone 5 lat) .Mam pytanie czy słusznie?

z jakiego powodu potrącił 30% pytałeś się? taki zabieg nie wydaj się być zgodny z prawem. w wycenie powinno być zapisane z jakiego powodu dokonano odliczenia sprawdź to i napisz

Potrącenia dokonał na podstawie Ogólnych Warunków Ubezp. AC.Jednak moim zdaniem niesłusznie, gdyż po to wykupiłem te opcje wymienione wyżej aby nie mieć potrąceń.Ponadto kosztorys jest sporządzony wg cen netto (bez Vat), czy słusznie? . Nie wiem jak dalej postępować, dziękuję za odpowiedź.

W przypadku "wykupienia amortyzacji" taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Zniesienie naliczania amortyzacji części w przypadku wykupienia dodatkowego pakietu w tym zakresie jest niezgodne z zawartą umową.

nieprawda. Jest wyraźny zapis, że wykupienie amortyzacji części pozwala naprawić samochód "na faktury" bez potrąceń. Natomiast pomimo wykupu amortyzacji, pomimo ubezpieczenia brutto i pomimo wykupu wariantu serwisowego w przypadku zdecydowania się na rozliczenie kosztorysowe powyższe zostają uwzględniaone, tak jakby wykupione nie były, w tym i bez VATu. Zapraszam do lektury OWU, tam w pierwszej kolejności powinien zajrzeć każdy kto czuje się pokrzywdzony, a dopiero potem pytać na forum. Temat wałkowany jest w kółko

Dzięki za informacje.Otóż w OWU są zawarte prawie wszystkie kwestie jednak nie wiem czy do końca są zgodne z obowiązującym prawem.Czy wyrok SN z 15.11.2001 III CZP 68/01 dot.zaliczania VAT jest tylko w OC? czy także AC. Sąd Najwyższy

- Uchwała SN III CZP 68/01

„Odszkodowanie za szkodę poniesioną w wyniku uszkodzenia pojazdu mechanicznego, należącego do poszkodowanego nie będącego podatnikiem podatku VAT, ustalone według cen części zamiennych i usług koniecznych do wykonania naprawy pojazdu, obejmuje mieszczący się w tych cenach podatek VAT.”

Uchwała, którą Pan podaje dotyczy ubezpieczenia OC, w AC jest to zwykle bez podatku VAT, ale zależy to od ubezpieczalni. Co do reszty to w Pana konkretnym przypadku Pablo_1st ma rację, że wszystko znajduje się w OWU AC. Aktualne OWU AC Generali - dostępne na stronie internetowej tego ubezpieczyciela - rozwiewa wszelkie wątpliwości stanowiąc, że taka amortyzacja będzie naliczana w przypadku rozliczenia kosztorysowego. Jeżeli tylko zawarła Pan umowę ubezpieczenia AC niedawno to niestety nic w tej mierze nie da się już zrobić.