Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek w drodze z pracy do domu

jaszczureczka25
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam. miałam wypadek wracajac z pracy do domu, przechodzac przez ulice przewruciłam się i złamałam wyrostek łokciowy w prawym ręku. Zus uznał to za wypadek i otrzymałam 100 procęt wynagrodzenia ale odmówił mi jednorazowego odszkodowania za wypadek. miałam umowę o pracę na pół etatu ale też byłam zatrudniona w drugiej przacy na umowę zlecenie. Czy należy mi się odszkodowanie z zusu.

Nie. Za wypadki w drodze do pracy i z pracy do domu od 1.03.2003 ZUS nie wypłaca odszkodowań. Jedynie zasiłek chorobowy orz pobyt w szpitalu płatny jest 100% podstawy wymiaru.

Mozesz natomiast starać sie o odszkodowanie z towarzystwa ubezpieczeniowego, ( PZU lub innym) jeśli opłacasz składki na takie ubezpiecznie.

Jaszczureczko - nie wiem, kto Ci tak powiedzial, ale - ktokolwiek to byl to sie myli.

ZUS placi odszkodowania tylko za wypadki PRZY pracy a nie za wypadki "w drodze".

Behapowka udzielila Ci wlasciwiej odpowiedzi:

behapówka wrote:
Nie. Za wypadki w drodze do pracy i z pracy do domu od 1.03.2003 ZUS nie wypłaca odszkodowań. Jedynie zasiłek chorobowy oraz pobyt w szpitalu płatny jest 100% podstawy wymiaru.

Mozesz natomiast starać sie o odszkodowanie z towarzystwa ubezpieczeniowego, ( PZU lub innym) jeśli opłacasz składki na takie ubezpiecznie.

jaszczureczka25 wrote:
powiedzieli mi teraz że muszę złożyc pismo do zusu że staram się o odszkodowanie a wtedy stanę na komisję lekarską.
Kto ci powiedział?
Tak jak napisalam wczesniej od 1.03.2003r. za wypadki w drodze z pracy i do pracy ZUS nie wypłaca odszkodowań.

A to ze strony ZUS

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=402

"Ustawa wypadkowa nie przewiduje możliwości przyznawania świadczeń z tytułu wypadków w drodze do lub z pracy, jeżeli wypadki te zaistniały po dniu 31.12.2002 r. Regulacje dotyczące tego zagadnienia zostały przeniesione do ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. 2004 nr 39, poz. 353 ze zm.) i gwarantują one prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy mimo nieposiadania wymaganego stażu pracy, jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy.
Do osób, które uległy wypadkowi w drodze do lub z pracy przed 1 stycznia 2003 r. stosuje się zasady wynikające z dotychczasowych przepisów."

• 3 lata później...
Witam dwa miesiące temu uległam wypadkowi wracając z pracy do domu.Obecnie przebywam na chorobowym ponieważ ucierpiało moje kolano(jest skręcone,zerwane więzadła uszkodzona łąkotka)czy w zaistniałej sprawie przysługuje mi się odszkodowanie? jeżeli tak to jakie?.Z góry dziękuję za pomoccccccc