jaszczureczka25 Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 witam. miałam wypadek wracajac z pracy do domu, przechodzac przez ulice przewruciłam się i złamałam wyrostek łokciowy w prawym ręku. Zus uznał to za wypadek i otrzymałam 100 procęt wynagrodzenia ale odmówił mi jednorazowego odszkodowania za wypadek. miałam umowę o pracę na pół etatu ale też byłam zatrudniona w drugiej przacy na umowę zlecenie. Czy należy mi się odszkodowanie z zusu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Nie. Za wypadki w drodze do pracy i z pracy do domu od 1.03.2003 ZUS nie wypłaca odszkodowań. Jedynie zasiłek chorobowy orz pobyt w szpitalu płatny jest 100% podstawy wymiaru. Mozesz natomiast starać sie o odszkodowanie z towarzystwa ubezpieczeniowego, ( PZU lub innym) jeśli opłacasz składki na takie ubezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszczureczka25 Opublikowano 26 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 powiedzieli mi teraz że muszę złożyc pismo do zusu że staram się o odszkodowanie a wtedy stanę na komisję lekarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 27 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 Jaszczureczko - nie wiem, kto Ci tak powiedzial, ale - ktokolwiek to byl to sie myli. ZUS placi odszkodowania tylko za wypadki PRZY pracy a nie za wypadki "w drodze".Behapowka udzielila Ci wlasciwiej odpowiedzi:behapówka wrote:Nie. Za wypadki w drodze do pracy i z pracy do domu od 1.03.2003 ZUS nie wypłaca odszkodowań. Jedynie zasiłek chorobowy oraz pobyt w szpitalu płatny jest 100% podstawy wymiaru. Mozesz natomiast starać sie o odszkodowanie z towarzystwa ubezpieczeniowego, ( PZU lub innym) jeśli opłacasz składki na takie ubezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 27 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 jaszczureczka25 wrote:powiedzieli mi teraz że muszę złożyc pismo do zusu że staram się o odszkodowanie a wtedy stanę na komisję lekarską.Kto ci powiedział?Tak jak napisalam wczesniej od 1.03.2003r. za wypadki w drodze z pracy i do pracy ZUS nie wypłaca odszkodowań.A to ze strony ZUShttp://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=402"Ustawa wypadkowa nie przewiduje możliwości przyznawania świadczeń z tytułu wypadków w drodze do lub z pracy, jeżeli wypadki te zaistniały po dniu 31.12.2002 r. Regulacje dotyczące tego zagadnienia zostały przeniesione do ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. 2004 nr 39, poz. 353 ze zm.) i gwarantują one prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy mimo nieposiadania wymaganego stażu pracy, jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy.Do osób, które uległy wypadkowi w drodze do lub z pracy przed 1 stycznia 2003 r. stosuje się zasady wynikające z dotychczasowych przepisów." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madzia01 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Witam dwa miesiące temu uległam wypadkowi wracając z pracy do domu.Obecnie przebywam na chorobowym ponieważ ucierpiało moje kolano(jest skręcone,zerwane więzadła uszkodzona łąkotka)czy w zaistniałej sprawie przysługuje mi się odszkodowanie? jeżeli tak to jakie?.Z góry dziękuję za pomoccccccc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 1 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 Witam, o odszkodowanie można starać się ze wszystkich dobrowolnie opłacanych polis typu NNW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi