Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

PZU obliczyło szkodę z 2005 po kursie dolara w 2008r

antosia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Byłam ubezpieczona na kwotę 2000$ w 2005r ( ok.7500zł) -składka wynosiła 20zł. PZU po zakończonym leczeniu wypłaciło 4500zł, po kursie z 2008r. Czy miało do tego prawo skoro szkoda nastąpiła w 2005r ? Składkę płaciłam w złotówkach. Cały czas korzystam z ubezpieczenia domu i OC od nieszczęśliwych wypadków i teraz za 10000zł ( już nie w $)ubezpieczenia płacę 24zł. PZU poinformował mnie że nie indeksują kwoty? Nie wiem czy mają rację?

szczwerze mówiąc nie spotkałem się z ubezpieczeniami opłacanymi i odszkoodwaniami wypłacanymi w dolcach więc nie mogę tutaj radzić. zdroworozsądkowo sądze, że skoro wypłata odszkodowania nastąpiła teraz to nie może być stosowany kurs z przeszłości, bo nie ma obowiązku wypłaty odszkodowania w dniu zajścia szkody ,ale po ocenie szkody, a w przypadku obrażeń cielesnych po ustabilizowaniu stanu zdrowia lub zakończeniu leczenia,

• 3 tygodnie później...

Nie chodzi o kwotę jaką wypłaciło PZU, ale o sumę ubezpieczenia która była podana w dolarach, ale składkę płaciłam ją w złotych. Mój agent też podał mi kwotę w przeliczeniu na złote. W tym czasie 2000 $ było warte 8000zł i w dokumentach wewnętrznych PZU taka kwota się znajduje. Uważam że kwota ubezpieczenia nie może ulec zmianie, ponieważ składka procentowa jest zapłacona od konkretnej kwoty złotowej ( 8000zł) i wynosiła 20zł.

W dokumentach wewnętrznych jest podana kwota ubezpieczenia 8000zł.