wypadek a procentowy uszczerbek

Założył bielek, 29 września 2008 · 268 wyświetleń

bielek

miałem wypadek na motorze, samochod zajechal mi droge... na miejsce przybyla policja uznala kierowce samochodu za sprawce wypadku, zostalem przewieziony do szpitala przez pogotowie rat.

w karcie choroby

mam zlamanie glowy kosci promieniowej 'P' a jestem praworeczny

bolesci calej prawej strony ciala, nog, miednicy

ogolne obtarcia, potluczenia

wypadek mialem 2 lipca, leczenie zostalo zakonczone 5 wrzesnia

tydzien mialem gips, dluzej nie bo zlamanie bylo w lokciu i nie moze byc dlugo unieruchomiony

dostalem zwolnienie z wf-u do konca pazdziernika

reka boli mnie do tej pory

ile moge dostac procent uszczerbku na zdrowiu...

i czy np. moge sie zwracac o jakies zadoscuczynienie...?

jeszcze jakies rady?

pozdrawiam

sonday

oczywiście masz prawo do zadośćuczynienia z polisy oc pojazdu sprawcy. Oprócz tego z tego ubepzieczenia powinny zostać pokryte wszystkie szkody wynikłe na Twoim motorze i na ciele.

Czy toczy się jakieś postępowanie karne w tej sprawie? Jak długo przbywałeś w szpitalu?

bielek
tak toczy sie postepowanie karne co w zwiazku z tym? i pytanie co do sadu... czy jest cos takiego ze sprawca poddaje sie dobrowolnie karze i nie ma sprawy w sadzie zebym nie musial byc wzywany do tego sadu? . w szpitalu nie przebywalem, zostalem odrazu wypisany do domu.
szkoda

bielek napisał(a):

tak toczy sie postepowanie karne co w zwiazku z tym? i pytanie co do sadu... czy jest cos takiego ze sprawca poddaje sie dobrowolnie karze i nie ma sprawy w sadzie zebym nie musial byc wzywany do tego sadu? . w szpitalu nie przebywalem, zostalem odrazu wypisany do domu.

1) Sprawca zostanie ukarany za popełnienia przestępstwa;

2) Tak- sprawca może poddać się dobrowolnie karze już na etapie postępowania przygotowawczego- wówczas są jedynie zawiadomi sprawcę o posiedzeniu. Może też poddać się dobrowolnie karze na etapie sądowym. Zgodnie z art. 387 § 1 i 2 k.p.k. do chwili zakończenia pierwszego przesłuchania wszystkich oskarżonych na rozprawie głównej oskarżony, któremu zarzucono występek może złożyć wniosek o wydanie wyroku skazującego i wymierzenie mu określonej kary lub środka karnego bez przeprowadzania postępowania dowodowego; jeżeli oskarżony nie ma obrońcy z wyboru, sąd może, na jego wniosek, wyznaczyć mu obrońcę z urzędu. Sąd może uwzględnić wniosek oskarżonego o wydanie wyroku skazującego, gdy okoliczności popełnienia przestępstwa nie budzą wątpliwości i cele postępowania zostaną osiągnięte mimo nieprzeprowadzenia rozprawy w całości; uwzględnienie takiego wniosku jest możliwe jedynie wówczas, gdy nie sprzeciwią się temu prokurator, a także pokrzywdzony należycie powiadomiony o terminie rozprawy oraz pouczony o możliwości zgłoszenia przez oskarżonego tego wniosku.