witam 10 maja mialem wypadek motocyklowy..facet nie ustapil mi pierszenstwa i uderzylem w niego zostalem zabrany nieprzytomny do szpitala na szaserów w warszawie w stanie cierzkim moje urazy zlamanie kosci udowej (jest skrecona na 4 sruby i gwozdz) zlamanie kosci dloni V kosci pekniecie bez przemieszczenia kosci kłykcia potylicznego lewego wstrzas glowy odme oplucnowa (zbite pluca) i przez ponad tydzien maszyna pomagala mi oddychac dreny zalorzone mialem oraz 3 zastrzyki na biodro dodam ze 3 dni w spiaczce farmakologicznej bylem oczywiscie miesiac w szpitalu + potem tydzien znow na rehabilitacji moje pytanie chce sciagac odszkodowanie za zlamania itp z jaka kwota nalezy mi sie za te uszkodzenia dodam ze jestem mlodym czlowiekiem i chce jakas firme dorwac ktora tym sie zajmuje na wszytko biore rachunki itp czekam na odp na pytania
co potrzebuje ( jakie papiery do odszkodowania)
jaka kwota za owe uszkodzenia ciala mi sie nalezy
jakie terminy sa w takim postepowaniu
czekam na odpowiedzi pozdrawiam
wiec tak otrzymalem wypis histori choroby jest ok 50 stron tego (pobyt w szpitalu miesiac) w wypadku doznalem licznych obrazen
uraz wielonarzadowy
zlamanie 1/3 blizszej trzonu kosci udowej prawej (operacja . 4 sruby i gwozdz)
zlamanie V kosci srodrecza prawego
zlamanie bez przemieszczenia klykcia potylicznego lewego
stluczenie obu pluc
odma oplucnowa prawostronna
uraz GLOWY
lewa strona to tak jak mowilem klykiec potyliczny lewy
zlamanie piramidy lewej kosci skroniowej
zlamanie bocznej sciany prawej zatoki szczekowej
drobne ognisko hyperdenesyjne o srednicy 8mm polozone w strukturach glebokich lewej polkuli mozgu odpowiadajace krwiakowi
Dodaje ze zostaly zalorzone mi dreny w ladce piersiowej (rury) 3 dniowa spiaczka farmakologiczna ok 2 tygodni na KOIT oddychaniu pomagala maszyna ogolnie nieprzytomny i w stanie ciezkim
tak sprawa wyglada z uszkodzen ciala a jezeli chodzi o finanse to strata pracy w serwisie motocyklowym( koniec stazu i gdyby nie wypadek mialem na umowie wpisane ,,po zakonczeniu stazu pan D.K.. zostanie zatrudniony w naszej firmie ) wiec teraz zostalem bezrobotnym motocykl do kasacji (PZU wyplacilo juz kase za owy sprzet i za ubranie oraz za postuj na parkingu)
generalnie koles wyjechal mi a ja jechalem na drodze z pierszenstwem policja odrazu powiedziala ze jego wina ale jest sledztwo ze wzgledu na cierzkie uszkodzenia ciala
MOJE PYTANIE jaka kwota za te uszkodzenia mi przysluguje (+/-)??
jak wyglada to od strony prawnej( odam ze jest to pierwszy moj wypadek w zyciu i zabardzo niewiem co i jak)
ORAZ CZY WRACAC DO PRACY CZY CZEKAC AZ SPRAWA W SADZIE ZOSTANIE ZAKONCZONA I DOSTANE Z PZU z jego oc ODSZKODOWANIE CZEKAM NA PILNA ODP