Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek-rana cięta przedramienia

iza76r
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

20 lipca miałam wypadek w pracy,doznałam rany ciętej przedramienia prawego(jestem praworęczna) w 1/3 bliższej z uszkodzeniem brzuśca mięśnia zginacza powierzchownego palców i zginacza łokciowego nadgarstka.Operacyjnie mi to zszyto i założono gips na 3 tygodnie. W między czasie zdjęto mi szwy.Leczenie zakończono 19 wrzesnia.Obecnie mam bliznę na przedramieniu na dł.10cm(14szwów powierzchownych) i mniej ruchliwy nadgarstek.Zgłoszony został wypadek w pracy ,jestem także ubezpieczona w PZU.Chciałabym się dowiedzieć na jaki procent uszczerbku na zdrowiu powinnam się godzić ,na jakie odszkodowanie mogę liczyć-(PZU płacę 46zł miesięcznie).Mam również pytanie jak odbywa się ustalanie procentowego uszczerbku na zdrowiu w ZUS? czy nadal są komisje lekarskie?

Dziękuję za odpowiedź,znalazłam ustawę gdzie są wypisane wszystkie urazy i przypisany do tego procent uszczerbku na zdrowiu z tymże wszystko dotyczy złamań,zwichnięc,amputacji itd. nic nie ma o ranach ciętych.Jak to jest brane pod uwagę?

mam protokól z wypadku,który uznano,postanowienie o umorzeniu dochodzenia z komisariatu i prokuratury(na miejscu wypadku była policja i inspektor pracy) chciałabym się jeszcze zapytac kiedy mogę składać papiery do pzu,ponieważ pani z kadr oświadczyła mi że może to nastąpić po dwóch miesiącach od zakończenia leczenia.

Zawsze dokumenty sklada sie PO zakonczeniu leczenia. Mysle, ze pani w kadrach miala na mysli DO dwoch miesiecy po zakonczeniu leczenia. Co do odszkodowania w PZU - trudno mi powiedziec jak Twoj ubezpieczyciel podejdzie do rany cietej. Moj syn mial tez kiedys cos takiego, pozostala 2 cm. blizna (rana byla szyta) i odszkodowanie dostal 2 %. Ale nie skupiaj sie tylko na PZU. Zloz koniecznie u pracodawcy wniosek o jednorazowe odszkodowanie z ZUS z tytulu wyopadku PRZY PRACY. Powodzenia!:)

Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale w moim szpitalu mozna - zostawiajac w rejestracji np. poradni chirurgicznej w zastaw jakis dokument - wypozyczyc historie choroby i skserowac za opłatą. A wiec ja moge powiedziec: TAK, jest odpłatne.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
byłam w zus-e i okazało się,że było jakieś forum i zarządale uzupełnienia papierów tzn.wysłali pisemko do pogotowia o przes łanie notatki z przyjazdu karetki...moje papiery doszły do zus-u 13 października...mam zadzwonic do zus-u pod koniec następnego tygodnia. mam jedno pytanie jak przebiega komisja lekarska w zus-ie,czy to jest coś podobnego jak w pzu?

• 2 tygodnie później...
dzwoniłam do zus-u i pani poinformowała mnie,że dokumentacja poszła do orzecznika 28 listopada i teraz mam czekać,aż przyslą mi papierek na komisję. Ile czeka się mniej więcej na taką komisję?

• 1 miesiąc temu...
13 stycznia miałam komisję w ZUS-ie,lekarz orzecznik przyznał mi 6% uszczerbku...do dziś nie mam decyzji z ZUS-u,a tym bardziej pieniędzy..może orientuje się ktoś ile się czeka na decyzję? Dziękuję z góry. Ile mają na odpowiedź wiem ale jak jest w rzeczywistości :)

• 2 tygodnie później...
  • 11 lat później...
Witam serdecznie. Miałem wypadek w pracy. Pracuję na budowie. Przechodziłem obok budynku i nagle usłyszałem huk. Obejrzałem się i nagle upadłem. Po fakcie okazało się, że koledzy pracując na piętrze niechcąco wybili szybę w oknie. Szkło spadło na dól i kawałek szkła wbił mi się w rękę. Przełożony wezwał karetkę. W szpitalu wyciągnięto mi szkło i wykonano operację, bo miałem uszkodzone nerwy i ścięgna. Czy mogę się starać o odszkodowanie z ZUS i od pracodawcy?

Dzień dobry,

jako osoba poszkodowana w wypadku przy pracy może Pan starać się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS. Polecam lekturę naszego Vademecum uzyskania odszkodowania z ZUS - znajdzie tam Pan odpowiedź na najczęściej zadawane przez poszkodowanych pytania. Z Pana opisu wynika, że zdarzenie było nieszczęśliwym wypadkiem i że inni pracownicy nie chcący wybili szybę - w takiej sytuacji nie ma możliwości uzyskania odszkodowania od pracodawcy. Aby uzyskać odszkodowanie z OC pracodawcy trzeba by udowodnić i musiałoby być wskazane w protokole powypadkowym, że pracodawca w jakiś sposób przyczynił się do zdarzenia np. poprzez niedopełnienie przepisów BHP.

Tak więc po zakończeniu leczenia może Pan złożyć wniosek do ZUS z prośbą o wypłatę jednorazowego odszkodowania. Obecnie za 1% uszczerbku na zdrowiu przyznawane jest 917 zł. Lekarz orzecznik oceni uszczerbek na zdrowiu związany z urazem ręki i na tej podstawie zostanie przyznane świadczenie.

Życzę powodzenia i dużo zdrowia a w razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam,

Izabela