iza76r Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 20 lipca miałam wypadek w pracy,doznałam rany ciętej przedramienia prawego(jestem praworęczna) w 1/3 bliższej z uszkodzeniem brzuśca mięśnia zginacza powierzchownego palców i zginacza łokciowego nadgarstka.Operacyjnie mi to zszyto i założono gips na 3 tygodnie. W między czasie zdjęto mi szwy.Leczenie zakończono 19 wrzesnia.Obecnie mam bliznę na przedramieniu na dł.10cm(14szwów powierzchownych) i mniej ruchliwy nadgarstek.Zgłoszony został wypadek w pracy ,jestem także ubezpieczona w PZU.Chciałabym się dowiedzieć na jaki procent uszczerbku na zdrowiu powinnam się godzić ,na jakie odszkodowanie mogę liczyć-(PZU płacę 46zł miesięcznie).Mam również pytanie jak odbywa się ustalanie procentowego uszczerbku na zdrowiu w ZUS? czy nadal są komisje lekarskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Jesli chodzi o PZU - sprawdz w OWU (Ogolnych Warunkach Ubezpieczenia), ktore z pewnoscia dostalas przy zawieraniu umowy ubezpieczenia. A - jesli chodzi o odszkodowanie z ZUS - poczytaj TU: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iza76r Opublikowano 2 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Dziękuję za odpowiedź,znalazłam ustawę gdzie są wypisane wszystkie urazy i przypisany do tego procent uszczerbku na zdrowiu z tymże wszystko dotyczy złamań,zwichnięc,amputacji itd. nic nie ma o ranach ciętych.Jak to jest brane pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iza76r Opublikowano 2 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 mam protokól z wypadku,który uznano,postanowienie o umorzeniu dochodzenia z komisariatu i prokuratury(na miejscu wypadku była policja i inspektor pracy) chciałabym się jeszcze zapytac kiedy mogę składać papiery do pzu,ponieważ pani z kadr oświadczyła mi że może to nastąpić po dwóch miesiącach od zakończenia leczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 3 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 Zawsze dokumenty sklada sie PO zakonczeniu leczenia. Mysle, ze pani w kadrach miala na mysli DO dwoch miesiecy po zakonczeniu leczenia. Co do odszkodowania w PZU - trudno mi powiedziec jak Twoj ubezpieczyciel podejdzie do rany cietej. Moj syn mial tez kiedys cos takiego, pozostala 2 cm. blizna (rana byla szyta) i odszkodowanie dostal 2 %. Ale nie skupiaj sie tylko na PZU. Zloz koniecznie u pracodawcy wniosek o jednorazowe odszkodowanie z ZUS z tytulu wyopadku PRZY PRACY. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iza76r Opublikowano 3 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 Dziękuję za pomoc.Dzisiaj właśnie byłam u Bhp-owca i złożyłam taki wniosek o skompletowanie dokumentów,przekazanie ich do ZUS-u i chęć starania się o odszkodowanie. Czy to o to chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 4 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 Tak. Upewnij sie za pare dni, czy dokuemnty do ZUS zostaly wyslane. Bhpowiec powinien znac odpowiedz. I czekaj na wezwanie z ZUS. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iza76r Opublikowano 7 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 czy skserowanie karty leczenia do PZU jest odpłatne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale w moim szpitalu mozna - zostawiajac w rejestracji np. poradni chirurgicznej w zastaw jakis dokument - wypozyczyc historie choroby i skserowac za opłatą. A wiec ja moge powiedziec: TAK, jest odpłatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iza76r Opublikowano 11 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 byłam na zwolnieniu lekarskim 62dni płatne 100% jak się to nalicza bo mi się nie zgadza.. nie bierze się dni wolnych pod uwagę,potem stawka razy godziny i dni,a czy z tego potrącają podatek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 11 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 Kwestia poprawnosci naliczania wynagrodzeń i zasiłków to już chyba nie na forum "wypadki przy pracy" a na innym forum...?Spróbuj spytać tu: http://www.prawo-pracy.pl/forum/ w temacie "wynagrodzenia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iza76r Opublikowano 20 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 dostałam już termin na komisję lekarską do PZU na 23 października,jakoś szybko a ZUS jeszcze milczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 21 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Ewania wrote: Tak. Upewnij sie (...), czy dokumenty do ZUS zostaly wyslane. Bhpowiec powinien znac odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iza76r Opublikowano 22 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 byłam u bhpowca,powiedział że przekazał je do sekretariatu i akurat jak zaszłam tam sie dowiedzie dowiedziec to jedna kobietka osobiście jechała do ZUS zawieśc rózne papiery i w tym moje o odszkodowanie....to było24 września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iza76r Opublikowano 7 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 doczekałam się odszkodowania z PZU,przyznano mi 7% uszczerbku na zdrowiu,a ZUS nadal milczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 7 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Przejdz sie do ZUS-u i spytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iza76r Opublikowano 24 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 byłam w zus-e i okazało się,że było jakieś forum i zarządale uzupełnienia papierów tzn.wysłali pisemko do pogotowia o przes łanie notatki z przyjazdu karetki...moje papiery doszły do zus-u 13 października...mam zadzwonic do zus-u pod koniec następnego tygodnia. mam jedno pytanie jak przebiega komisja lekarska w zus-ie,czy to jest coś podobnego jak w pzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 24 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 To jest pytanie do poszkodowanych, ktorzy na takiej komisji byli.....Ja na szczescie nie mialam wypadku przy pracy..... ODPUKAĆ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iza76r Opublikowano 4 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 dzwoniłam do zus-u i pani poinformowała mnie,że dokumentacja poszła do orzecznika 28 listopada i teraz mam czekać,aż przyslą mi papierek na komisję. Ile czeka się mniej więcej na taką komisję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iza76r Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 13 stycznia miałam komisję w ZUS-ie,lekarz orzecznik przyznał mi 6% uszczerbku...do dziś nie mam decyzji z ZUS-u,a tym bardziej pieniędzy..może orientuje się ktoś ile się czeka na decyzję? Dziękuję z góry. Ile mają na odpowiedź wiem ale jak jest w rzeczywistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iza76r Opublikowano 9 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 6 lutego otrzymałam decyzję z ZUS-u,pozytywną 6% długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.....dziękuję za pomoc ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Życzę zdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper1661348291 Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Witam serdecznie. Miałem wypadek w pracy. Pracuję na budowie. Przechodziłem obok budynku i nagle usłyszałem huk. Obejrzałem się i nagle upadłem. Po fakcie okazało się, że koledzy pracując na piętrze niechcąco wybili szybę w oknie. Szkło spadło na dól i kawałek szkła wbił mi się w rękę. Przełożony wezwał karetkę. W szpitalu wyciągnięto mi szkło i wykonano operację, bo miałem uszkodzone nerwy i ścięgna. Czy mogę się starać o odszkodowanie z ZUS i od pracodawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Dzień dobry, jako osoba poszkodowana w wypadku przy pracy może Pan starać się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS. Polecam lekturę naszego Vademecum uzyskania odszkodowania z ZUS - znajdzie tam Pan odpowiedź na najczęściej zadawane przez poszkodowanych pytania. Z Pana opisu wynika, że zdarzenie było nieszczęśliwym wypadkiem i że inni pracownicy nie chcący wybili szybę - w takiej sytuacji nie ma możliwości uzyskania odszkodowania od pracodawcy. Aby uzyskać odszkodowanie z OC pracodawcy trzeba by udowodnić i musiałoby być wskazane w protokole powypadkowym, że pracodawca w jakiś sposób przyczynił się do zdarzenia np. poprzez niedopełnienie przepisów BHP. Tak więc po zakończeniu leczenia może Pan złożyć wniosek do ZUS z prośbą o wypłatę jednorazowego odszkodowania. Obecnie za 1% uszczerbku na zdrowiu przyznawane jest 917 zł. Lekarz orzecznik oceni uszczerbek na zdrowiu związany z urazem ręki i na tej podstawie zostanie przyznane świadczenie. Życzę powodzenia i dużo zdrowia a w razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi