Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Utrata wartości auta

aelukasiewicz24
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jeszcze jedną sprawę, która nie daje mi spokoju. Pomimo tego, że wszystkie części po stłuczce zostały wymienione, a nie naprawione to mój ubezpieczyciel przy ewentualnej szkodzie z AC na pewno obniży wartość samochodu. Czy w zawiązku z tym mam szansę w sądzie wywalczyć odszkodowanie za utratę wartości auta?

jeśli auto nie było bardzo wiekowe, to zawsze można złożyć (z OC !!!) roszczenie o wypłatę za utratę wartości handlowej pojazdu.

a co możesz wywalczyć w sądzie - tego nikt nie jest w stanie przewidzieć. Jeśli ZU odmówi wypłaty za utratę wartości handlowej pojazdu to jednak będzie to chyba jedyna droga.

drogi Zed82.

roszczenia można złożyć zawsze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (przy szkodzie OC).

"Poczytaj o merkantylnym ubytku wartości pojazdu" - proszę o wskazanie jakiegoś artykułu o tym. Pierwsze słyszę, o czymś takim. Kwestia ubytku wartości handlowej dotyczy raczej części (z tego co wiem, to stosuje go Warta).

trochę zamieszania się wkradło, merkantylny..., już zresztą tak nie okreslany przez Wartę, to zwykłe potrącenie cen części przy wypłacie odszkodowania. Określenie mające w zamiarze pseudofachową formułką zasłonić nieprawne działanie ubezpieczyciela. Natomiast ubytek handlowy to utrata wartości pojazdu pomimo prawidłowo wykonanej naprawy, włąśnie ze względu na "wypadkową przeszłość". Można się starać, ale ubezpieczalnie posługują się algorytmem stworzonym przez samych siebie wraz z producentami programu Info-Expert. Jak łatwo się domyśleć mocno obostrzona założeniami. M.in. pojazd do 3 lat, bez wcześniejszych napraw o charaktezrze kolizyjnym, koszt naprawy powyżej 10% wartości pojazdu, uszkodzenia części nieodejmowalnych