agad Opublikowano 3 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 Jestem pielęgniarką i w mojej pracy czesto i dużo dżwigam .W zwiazku z tym nabawiłam się problemów z kregosłupem .Jakos chodziłam do pracy,ale niestety nasilający sie ból kręgosłupa uniemożliwia mi teraz wykonywanie pracy.Dodatkowo pojawiła sie rwa i silny ból promieniujący do prawej nogi.Po prostu już nie moge normalnie chodzić,kuleję.Do tej pory pomagało leczenie farmakologiczne,teraz nie daje to już poprawy.Czy w związku z tym mogę teraz zgłosić wypadek przy pracy?Do tej pory miałam nadzieje ,ze leki jakoś pomogą.Moja bezpośrednia przełożona i koleżanki w pracy widziały w jakim stanie przychodze do pracy.Niestety obawiam sie ,że moje leczenie bedzie długotrwałe i nie zakończy się tylko rehabilitacją.Zaznaczam,że mam aktualna dokumentacje medyczną(rezonans),w którym stwierdza się wysunięcie krążka L5-S1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 3 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 agad wrote:Jestem pielęgniarką i w mojej pracy czesto i dużo dżwigam . (....)Czy w związku z tym mogę teraz zgłosić wypadek przy pracy? (....)Nie, moim zdaniem - raczej nie moze tu byc mowy o wypadku przy pracy, gdyz nie ma w tym przypadku zarowno naglosci zdarzenia jak i urazu. A sa to niezbedne elementy (dwa z czterech) definicji, wg ktorej nastepuje uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy.Raczej mamy tu do czynienia z zachorowaniem.Czynniki bedace przyczyna ZACHOROWANIA oddzialywaly bowiem na Ciebie dluzej niz jedną dniowkę roboczą, czyli - nie stalo sie to w sposob nagly.Moglabys starac sie o uznanie choroby za chorobe zawodową. W wykazie chorob zawodowych znajduje sie zaledwie 8 przewleklych chorob narzadu ruchu spowodowanych sposobem wykonywania pracy. Są to:- przewlekle zapalenie sciegna i jego pochewki,- przewlekle zapalenie kaletki maziowej,- przewlekle uszkodzenie łąkotki,- przewlekle uszkodzenie torebki stawowej,- przewlekle zapalenie okolostawowe barku,- przewlekle zapalenie nadklykcia kosci ramiennej,- zmęczeniowe złamanie kości,- martwica kości nadgarstka.Jeśli Twoje schorzenie znajduje odzwierciedlenie w tym wykazie - masz szansę na uznanie chorobvy zawodowej..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi