Odszkodowanie za szkody osobowe w Niemczech Pilne!

Założył Marcel1975, 5 października 2008 · 325 wyświetleń

Marcel1975
Witam mam kilka pytań zwiazanych z moim wypadkiem samochodowym w niemczech w ktorym byłem nie winny,mianowicie chodzi mi o to o jaką wysokosc +/- odszkodowania powinien wystapic adwokat!Tzn. jakie sumy min.i max są w niemczech za 1% uszcerbku.Po komisji w niemczech orzeczono: 30%uszczerbku(chirurg ortopeda) ,20%uszczerbku (neurolog),w szpitalu w niemczech przebywałem 15dni, miałem 2 operacje i 8 miesiecy rehabilitacji do momentu zakonczenia leczenia,Moje drugie pytanie czy te dwie wartosci uszczerbku w niemczech sumuje sie,czy przyjmuje wyzsza wartosc,Moje 3 pytanie, poniewaz niedługo mija 2 lata od momentu wypadku ,czy istnieje jakis termin po ktorym jest przedawnienie sprawy?Prosze o odpowiedz i z góry dziekuje.
albin

Witam wszystkich na tym forum po raz pierwszy.

Miałem niedawno konieczność roszczenia o odszkodowanie na terenie Niemiec i zgłosiłem się tam do rzecznika praw ubezpieczonych w Bonn. W odpowiedzi otrzymałem informację, że mam na to 6 miesięcy. Niestety nie wiem co mam ci poradzićw sprawie OC. Moja sprawa dotyczyła przewoźnika.

Ale tu mam od nich adres i telefon. Za telefon nie jestem pewien bo to tzw. droższa taryfa.

Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht

Graurheindorfer Straße 108

53117 Bonn

tel. 01805 - 12 23 46

W razie pytań to chętnie służe pomocą w ramach możliwości i pozdrawiam.

Marcel1975
Witam dziekuje za odpowiedż,jednoczesnie chciałbym jeszcze zapytac,bo sprawa wyglada nastepujaco,moj adwokat w niemczech wystapił do ubezpieczenia o zapłate 100.000euro,ubezpieczenie nie odpisało na to pismo,załozenie sparwy w niemczech to około 8000euro,czy nie lepiej było by załozyc sprawe w Polsce????jakie są koszty takiej sprawy w polsce,i na jakich zasadach nastepuje zmiana adwokata.jesli ktos sie orientuje to prosze o odpowiedz.Pozdrawiam
A.GRYCZKA

Witam.

Po pierwsze to nie musisz składać roszczenia prosto do sądu, tylko do odpowiedniego ubezpieczyciela w Polsce który jest korespondentem niemieckiego towarzystwa. Dostaniesz pieniądze bez jakiegokolwiek wkładu na prowadzenie sprawy. Dopiero w przypadku gdy wypłacone odszkodowanie nie spełni Twoich oczekiwań możesz wystąpić do sądu. W Polsce wpis wynosi 5% wartości przedmiotu sporu.

Pełnomocnictwo dla adwokata możesz wypowiedzieć bez większych problemów, najlepiej z zachowaniem formy pisemnej.

Co do wysokości zadośćuczynienia to niestety nie można tak prosto określić jego wysokości, trzeba uwzględnić wiele okoliczności.