pazdziernik Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Witam. Staram sie o odszkodowanie w pracy. Miesiac temu wychodząc z pracy źle stanolem na schodku i wyskoczylo mi w bok kolano po czym szybko wrocilo. Myslalem ze nic sie nie stało i poszedlem wieczorem na bosiko, pobiegalem i poczulem bardzo mocny ból w kolanie. Rano kiedy sie obudzilem nie moglem sie ruszyc. Poinformowalem kolege ktory ze mna pracuje aby powiedzial ze cos mam z kolanem( nie mowil ze w pracy). Poszedlem po paru dniach do lekarza po L4 i zarejestrowalem sie prywatnie do lekarza. Tenj stwiierdził że mam zerwane wiązadła i 10 pażdziernika mam sie stawic na zabieg do szpitala. Problem tkwi w tym że bylem dzisiaj u pracodawcy starać sie o odszkodowanie, poklocilem sie z kierownikiem czemu tego nie zgolosilem ze w pracy mi sie to stalo to powiedzialem że nie wiedzialem ze taka sytuacja ( przy wyjsciu z pracy) mogla spowodować taki uraz, dopiero ortopedzie powiedzialem ze cios takiego mi sie stalo i ten powiedzial ze to wlasnie wtedy w pracy. Potem zadzwonili ze przysla mi papier ktory musze wypelnic i dolaczyc papier pierwszej pomocy. Tylko że ja nie mam zadnego papieru bo poprosilem o L4 i zarejestrowalem sie do ortopedy a pierwsza pomoc sam sobie udzielilem przez oklady itd. Co moge powiedziec bhp-owcowi kiedy bedzie robil dochodzenie aby byc bardziej wiarygodnym bo boje sie o to ze nie zglosilem tego odrazu i że niemam zadnego papieru, ze nie pojechalem na pogotowie.CZy moge wspomniec o tym że akurat ten dzien byl najciezyszm dniem w pracy poniewaz musialem zostac po godzinach?? mam taka prace ze wyladowuje belki materialu ktore waza min 25kg. Rozladowywalo 5 osob czyli ok 200 belek na glowe co daje ze w tym dniu przenioslem ok 5ton! Musze wpsomnieć że 2 godziny przed zakonczeniem pracy bolalo mnie torhe kolano wiec wydaje mi sie ze to poczesci z tego powodu tak sie stalo, poniewaz kolano bylo bardzo oslabione Prosze o jakies porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Mow wszystko tak jak bylo. Niestety, to jest to, czego od wielu lat nie moge nauczyc pracownbikow, pomimo usilnych staran na kazdym szkoleniu:(Sami sobie szkodzicie. W tej chwili zespol powypadkowy moze wnioskowac o nie uznanie wypadku za wypadek przy pracy z uwagi na brak mozliwosci wiarygodnego zwiazku z praca:(Ale - probuj. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazdziernik Opublikowano 7 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 a to że nie miałem szkolenia BHP w tej firmie to może cos mi pomóc?? czy to nie istotne?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Bardzo istotne. I koniecznie(!!) powinno byc to stwierdzone i zapisane w Protokole powypadkowym w punkcie piatym - gdzie jest zapis: - stwierdzono nieprzestrzeganie przez pracodawcę następujących przepisów prawa pracy, w szczególności przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy lub innych przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia ( wskazać dowody).......................... Dopilnuj tego i żądaj tego zapisu gdyby go nie bylo! No, chyba, ze miales wazne szkolenie okresowe bhp, na ktorym byles w trakcie poprzedniego zatrudnienia na TAKIM samym stanowisku pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazdziernik Opublikowano 8 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Zadnego szkolenia nie miałem. Protokoł spisywali ze mna ale niewiem czy to ten o ktorym Pani mowi. Ponieważ maja mi jakies dokumenty wyslac do wypelnienia w ktorycvh mam podac okolicznosci wypadku itd. W pracy spisali tez jakies protokol ale nie byl on za szegolowy poniewaz podalem swoje dane oraz w jednym zdaniu zostalo napisane co mi sie stalo. Cży to moze być ten protokoł?? a jeśli tak to moge to w nim jeszcze umieścic???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 9 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 Mysle, ze spisywano z Toba wyjasnienia dotyczace okolicznosci zdarzenia (a przynajmniej tak POWINNO byc). A teraz przyslą Ci protokol powypadkowy w celu zapoznania Cie z jego trescia i potwierdzenia tego faktu swoim podpisem. Przeczytaj go BARDZO DOKLADNIE i jesli bedziesz mial jakies uwagi to przy swoim podpisie napisz, ze wnosisz uwagi i dolacz je na oddzielnej kartce.Niezaleznie od tego poczytaj sobie to: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kot Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Złamałam kość piętową w listopadzie ubiegłego roku.Powiadomiłam pracodawcę telefonicznie. Pracodawca nie uznaje tego zdarzenia za wypadek przy pracy,ponieważ twierdzi, że nie stało to się w biurze. Pracuję u tego pracodawcy jako doradca finansowy ( umowa o pracę) i jako specjalista do spraw sprzedaży nieruchomości (umowa o współpracę). Chorowałam 10 miesięcy. Złamanie nastąpiło a czasie wykonywania obowiązków służbowych ( przyjmowania działek do sprzedaży dla agencji). Czuję się poszkodowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 kot - złóż formalny, PISEMNY wniosek do pracodawcy o przeprowadzenie postępowania w celu ustalenia okoliczności i przyczyn zdarzenia, które miało miejsce w dniu tym i tym, o godz. ......... w trakcie wykonywania przez Ciebie obowiazkow sluzbowych w.......Zaznacz, ze o zdarzeniu poinformowałaś pana/panią............. telefonicznie w dniu...............I na koniec wnioskuj o uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy.Pracodawca - jesli do tej pory nic nie zrobil, bedzie musial w ciagu 14 dni od uzyskania tego pisemka (popros o potwierdzenie na kopii pisma osobe, ktora bedzie je odbierala -podpis z datą) sporzadzic protokol powypadkowy i albo uznac zdarzenie za wypadek przy pracy albo nie. Wowczas bedziesz mogla odwolac sie do sądu. A reszta tu: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi