helldogs1 Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Ponad rok temu uległem wypadkowi w pracy.Spadłem ze słupa energetycznego z 7m.Doznałem-Wieloodłamowego Złamania Prawej Kości Udowej z Przemieszczeniem odłamów.Wieloodłamowe złamanie nasady bliższej lewej kości piszczelowej z przemieszczeniem.Złamanie podgłowowe lewej strzałki. Oparzenie II stopnia prawego przedramienia.Stłuczenie nosa.Leżałem miesiąc w szpitalu,gdzie przeszedłem bardzo skomplikowane operacje obu nóg.W nogach mam same pręty i śruby. Następnie leżałem 2 miesiące w domu, gdzie w łóżku przechodziłem rehabilitacje,aby mięśnie nie zastygły.Byłem 6 miesięcy na zwolnieniu lekarskim i 6 miesięcy na zasiłku rehabilitacyjnym.Musiałem na nowo uczyć się chodzić.Po roku musiałem wrócić do pracy, bo zus stwierdził całkowitą zdolność do pracy, chociaż mój lekarz, który mnie prowadził nie chciał się na to zgodzić. Pracuję już prawie 3 miesiące. Dzisiaj stawałem na komisji w ZUSie. Pani która mnie badała stwierdziła, że należy mi się tylko 2% uszczerbku na zdrowiu na lewe kolano, ponieważ się nie zgina całkowicie i jest zdeformowane, natomiast na złamane udo nic nie dała, bo stwierdziła że jest ok. Czyli dostałem całe 2% uszczerbku na zdrowiu, bo tak wychodzi z tabelki. Dodam jeszcze, że z PZU dostałem 38% i lekarz z PZU powiedział, że tragicznie te nogi wyglądają. Poradźcie mi co mam zrobić. Czy pisać odwołanie, czy wygram z ZUSem. Może ktoś miał podobny przypadek i jak się sprawa zakończyła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 ODWOLUJ SIE! 2 % to daja za zwykle zwichniecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helldogs1 Opublikowano 8 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helldogs1 Opublikowano 8 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Chciałbym się jeszcze zapytać ,czy mam się odwołać do tego samego zusu co wydał mi to orzeczenie czy od razu do Sądu Pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 9 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 A w orzeczeniu nie napisali? Nie mam pewnosci, ale chyba do Sądu, za posrednictwem TEGO ZUS-u. Powinno byc napisane w orzeczeniu GDZIE mozna sie odwolac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helldogs1 Opublikowano 9 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 Napisali na odwrocie , że do komisji lekarskiej ZUS, ale czy to coś da ,podniosą może dwa procent dla odczepnego, bo to przecież lekarze tego samego ZUSU tylko, że ich będzie więcej.Gdyby mnie to również nie zadowoliło , czy wtedy będę się mógł odwołać do Sądu Pracy?Nie wiem czemu ,ale im bardziej wierzę.To co mi się przydarzyło ,nie życzę nikomu,może chodzę prosto,ale co przeszedłem tego nie da się opisać.Napisz mi ,czy za taki wypadek mogę liczyć na większy procent,może nie taki jak w Pzu, ale może o połowę niższy,a nie namiastkę. najniższy z możliwychJuż mi nie chodzi o te pieniądze ale o sprawiedliwość.dlaczego jedni lekarze uważają że mam duży uszczerbek na zdrowiu a lekarze z ZUSu że jestem całkiem zdrowy. Przecież ja już nigdy nie będę zdrowy,często bolą mnie nogi,już nie wspomnę że bardzo uwierają mnie śruby.Nie mogę długo spacerować , poruszam się tylko samochodem lub rowerem Będę jeszcze musiał usunąć w tym roku blachy z podudzia. Udo zostanie mi na przyszły rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 9 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 helldogs1 wrote:Napisali na odwrocie , że do komisji lekarskiej ZUS, ale czy to coś da ,podniosą może dwa procent dla odczepnego, bo to przecież lekarze tego samego ZUSU tylko, że ich będzie więcej.Gdyby mnie to również nie zadowoliło , czy wtedy będę się mógł odwołać do Sądu Pracy?Nie zakladaj z gory, ze tlko dwa procent. I pamietaj, ze kazdy procent uszczerbku na zdrowiu to - w tej chwili, w ZUS - ponad 500 zł. A wiec - warto sie starac nawet o te dwa procent.Co do dalszych odwolan - tez na kolejnych decyzjach ZUS powinna byc informacja gdzie i do kogo sie odwolac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malgos Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Pisze tutaj bo mam pytanie w związku co do treści postów wcześniejszychZłamałam nogę w pracy (żołnierz zawodowy) tez mam śruby w nodze i na komisji powiedzieli mi ze dopóki mi ich nie usuną nie mogą orzec o uszczerbku a do pracy już wróciłam O CO KAMAN??? zbyli mnie czy maja rację i czy w takim wypadku jak sie zgłosze później po to odszkodowanie to mi go porostu nie wypłacą???proszę o szybka odpowiedź!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi