gamic1 Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Witam, może ktoś na forum będzie w stanie udzielić mi jakiejkolwiek informacji w mojej sprawie. Rozbiłem auto, ubezpieczenie AC w PZU , ale ... kilka dni wcześniej pilcja skonfiskowała mi dowód rej bo miałem ślad na szybie po kamieniu....Wymieniłem szybę, pojechałem na przegląd, który oczywiście autko przeszło (3 latek) i... wracając z przglądu wylądowałem w rowie... Wezwana poilcja, laweta itp. No i się zaczło... PZU robi wszystko żeby nie wypłacić odszkodowania. Sprawa trafiła do sądu. Pytanie : jak się ma do OWU to iż nie miałem wbitego przeglądu do dowodu, jedynie dodatkowy papier ze stacji + zaświadczenie z policji , że mi zabrali dowód abym zrobił przegląd.... Nie byłem w stanie po przeglądzie jechać do starostwa po dowód, a potem z powrotem do diagnosty żeby wbił to do dowowdu ponieważ wylądowałem w między czasie w rowie. PZU upiera się że OWU mówią że muszę mieć badanie w dowodzie, ale jak to się am do ustawy ?????? Wiem od znajomego likwidatora, że jakiś czas temu we Wrocławiu PZU przegrało podobną (jeśli nie identyczną sprawę)... Proszę o pomoc osoby biegłe w temacie. Z góry wielkie dzięki. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruz Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 TU często stosuje takie zapisy w OWU. Wyjść jest kilka. Skoro PZU odmawia wypłaty, to należy się pisemnie odwołać. Jeśli to nie pomoże, zostaje dochodzenie roszczeń sądownie. Słyszałem o kilku takich sprawach, wszystkie były wygrane przez poszkodowanych. Druga możliwość to poprosić w urzędzie komunikacji o wbicie nowego przeglądu, bądź przez diagnostę (chociaż, nie wiem czy to jest możliwe).pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 pytanie podstawowe to czy sprawdziłęś treść zapisu w OWU? nie czytałem, ale nie sądzę, że jest tam zapis o wpisie w dowód, a raczej o "posiadaniu" ważnych badań technicznych. Niezależnie jednak od tego, należałoby się zastanowić czemu wspomniane zastrzeżenie ma służyć, czy zapełnianiu rubryk w dowodzie, czy raczej potwierdzeniu sprawności technicznej pojazdu. Odpowiedź jest oczywista, zatem posiadając potwierdzenie przeglądu technicznego powinieneś otrzymać odszkodowanie, niezależnie czy zostało "przepisane" do dowodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamindo Opublikowano 21 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Pablo_1st proszę o kontakt mailowy: air_dab@vp.pl. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 21 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 to mój adres "forumowy" :Pablo_1st@onet.eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruz Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Pablo_1st z czysto rozumowego podejścia masz 100% racji. ale to nie takie proste. AC to umowa cywilno-prawna. Jeśli ZU zobowiązuje się że wypłaci, jeśli będzie przegląd w dowodzie. Jeśli go tam nie ma to nie wypłaci.I TU stosują takie zapisy (przynajmniej w 2006 roku był - byłem wtedy w PZU ubezpieczony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 tak, ale nie takie zapisy były obalane w sądzie. Liczy się mimo wszystko racjonalizm, czyli każdy zapis OWU ma przesłankę uzasadniającą jego wprowadzenie. Jeśli założymy, że ważność badań technicznych ma gwarantować sprawność techn. pojazdu, to nie można przyjąć, że nie wpisanie ich do dowodu rejestr. skutkuje brakiem takiej sprawności.A teraz cytat z OWU PZU: Ubezpieczeniem nie są objęte szkody: [...] 4. powstałe podczas kierowania pojazdem niezarejestrowanym lub pojazdem nie posiadającym ważnego dowodu rejestracyjnego lub ważnego badania technicznego – jeżeli w odniesieniu do tego pojazdu obowiązuje wymóg rejestracji i dokonywania okresowych badań technicznych; "Z powyższego wyraźnie wynika, że nie wpis w dowód jest istotny, ale ważność badań, czyli "świstek ze stacji" jest ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruz Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Co w sądzie można obalić, to nie ma co pisać. W zasadzie Wszystko. To co piszesz o racjonalności oczywiście-racja. PS. widzę, że w PZU się OWU zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi