Witam,
proszę o informację, co robic, w przypadku, gdy sprawca wypadku nie został zidentyfikowany? Do kogo zgłosić szkodę? Czy są szanse na jakiekolwiek odszkodowanie (zniszczony samochód i uszczerbek na zdrowiu) ?
Założył aleks, 8 października 2008 · 347 wyświetleń
Witam,
proszę o informację, co robic, w przypadku, gdy sprawca wypadku nie został zidentyfikowany? Do kogo zgłosić szkodę? Czy są szanse na jakiekolwiek odszkodowanie (zniszczony samochód i uszczerbek na zdrowiu) ?
Za mało danych Pan podał...
1. Czy na miejscu była policja?
2. Czy sporządzono notatkę mówiącą o tym, że sprawca się oddalił z miejsca zdarzenia i że Pan jest poszkodowanym?
3. Czy może było umorzenie dochodzenia przez prokuraturę ze względu na niewykrycie sprawcy?
Ogólnie można powiedzieć, że w takich przypadkach odpowiedzialność przyjmuje Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny, ale muszą być spełnione pewne warunki.
W uzupelnieniu mojego zapytania:
- była policja
- spisali notatkę i napisali, ze sprawca uciekł, ja jestem jako osoba poszkodowana
- sprawa jeszcze nie jest zakończona, ale sprawcy nie znaleźli na razie, mowią, że będzie umorzenie, a ja mam czekać
Samochód jest uszkodzony, na razie stoi w garażu. Ale jeszcze kwestia zdrowia- czy za to choć mogę coś dostać od UFG?
Dziękuję z góry za odpowiedź.