agnieszka2101 Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Witam, mam takie pytanie i proszę o rozwianie moich wątpliwości - parę dni temu, szykując się do pracy, potknęłam się we własnym mieszkaniu i złamałam dwa palce lewej stopy. Pracuję na pełen etat, na umowę na czas nieokreślony, w "budżetówce". Lekarz na pogotowiu powiedział mi, żebym zachowała zwolnienie, zdjęcie rtg itd., bo będą mi potrzebne do uzyskania odszkodowania. Czy jeśli jednak wypadek miał miejsce w domu, przed pracą (i nie 'w drodze do pracy') to przysługuje mi odszkodowanie z ubezpieczenia w ramach pracy?? Nie mam wykupionego ubezpieczenia indywidualnego.. (wcześniej, na studiach miałam kartę ISIC, ale po studiach zaczęłam pracę i już tak jakoś niestety nie pomyślałam o dodatkowym ubezpieczeniu). Z góry bardzo dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odszkodowanie Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 nie jestem specjalistą od ubezpieczeń pracowniczych NW (może Ewania - specjalistka od bhp boś wie, albo bhapówka?) ale wydaje mi się, że mogą nie obejmować tego typu wydarzeń w domu. Choć mówię mam wątpliwość bo wiem, że jak studenci łamią nogi gdzieś na dyskotekach to im wypłacają z ubezpieczeń "uczelnianych" NW. Więc musisz poszukać albo zapytaj Ewani:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogonona Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Witam,prowadzę swoją działalność gospodarczą (sprzedaż internetowa) i pracuję w domu (firma zarejestrowana na adres zameldowania) i w czasie "pracy" złamałam 3 i 5 kość śródstopia i mam pytanie czy należy mi się odszkodowanie? Dodam, że jedynym ubezpieczeniem jest opłacanie przeze mnie składek Zus (ubezpieczenie zdrowotne i społeczne. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominika Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 Proszę spytac w zus - to chyba najprostsze rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bensik Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Witam. Jestem zatrudniony przez agencję pracy na podstawie umowy o pracę (1/1 etatu). Umowę podpisuje co miesiąc. Miesiąc temu doznałem uszczerbku na zdrowiu jakim było złamanie piątego palca u nogi oraz zbicie barku. Wypadek miał miejsce w domu. Czy należy mi się za to jakieś odszkodowanie ? Jeśli tak to gdzie miał bym się udać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 bensik wrote:Witam. Jestem zatrudniony przez agencję pracy na podstawie umowy o pracę (1/1 etatu). Umowę podpisuje co miesiąc. Miesiąc temu doznałem uszczerbku na zdrowiu jakim było złamanie piątego palca u nogi oraz zbicie barku. Wypadek miał miejsce w domu. Czy należy mi się za to jakieś odszkodowanie ? Jeśli tak to gdzie miał bym się udać ?1. z ZUS nic nie przysługuje2. jeśli ma Pan dobrowolne ubezpieczenie NNW to z niego może przysługiwać świadczenie - proszę zgłosić się do Ubezpieczyciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi