Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie za wypadek w domu...

agnieszka2101
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam takie pytanie i proszę o rozwianie moich wątpliwości - parę dni temu, szykując się do pracy, potknęłam się we własnym mieszkaniu ;) i złamałam dwa palce lewej stopy. Pracuję na pełen etat, na umowę na czas nieokreślony, w "budżetówce". Lekarz na pogotowiu powiedział mi, żebym zachowała zwolnienie, zdjęcie rtg itd., bo będą mi potrzebne do uzyskania odszkodowania. Czy jeśli jednak wypadek miał miejsce w domu, przed pracą (i nie 'w drodze do pracy') to przysługuje mi odszkodowanie z ubezpieczenia w ramach pracy?? Nie mam wykupionego ubezpieczenia indywidualnego.. (wcześniej, na studiach miałam kartę ISIC, ale po studiach zaczęłam pracę i już tak jakoś niestety nie pomyślałam o dodatkowym ubezpieczeniu). Z góry bardzo dziękuję za pomoc

• 1 miesiąc temu...
nie jestem specjalistą od ubezpieczeń pracowniczych NW (może Ewania - specjalistka od bhp boś wie, albo bhapówka?) ale wydaje mi się, że mogą nie obejmować tego typu wydarzeń w domu. Choć mówię mam wątpliwość bo wiem, że jak studenci łamią nogi gdzieś na dyskotekach to im wypłacają z ubezpieczeń "uczelnianych" NW. Więc musisz poszukać albo zapytaj Ewani:)

• 1 rok później...

Witam,

prowadzę swoją działalność gospodarczą (sprzedaż internetowa) i pracuję w domu (firma zarejestrowana na adres zameldowania) i w czasie "pracy" złamałam 3 i 5 kość śródstopia i mam pytanie czy należy mi się odszkodowanie? Dodam, że jedynym ubezpieczeniem jest opłacanie przeze mnie składek Zus (ubezpieczenie zdrowotne i społeczne. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

• 3 lata później...
Witam. Jestem zatrudniony przez agencję pracy na podstawie umowy o pracę (1/1 etatu). Umowę podpisuje co miesiąc. Miesiąc temu doznałem uszczerbku na zdrowiu jakim było złamanie piątego palca u nogi oraz zbicie barku. Wypadek miał miejsce w domu. Czy należy mi się za to jakieś odszkodowanie ? Jeśli tak to gdzie miał bym się udać ?

• 3 tygodnie później...
bensik wrote:
Witam. Jestem zatrudniony przez agencję pracy na podstawie umowy o pracę (1/1 etatu). Umowę podpisuje co miesiąc. Miesiąc temu doznałem uszczerbku na zdrowiu jakim było złamanie piątego palca u nogi oraz zbicie barku. Wypadek miał miejsce w domu. Czy należy mi się za to jakieś odszkodowanie ? Jeśli tak to gdzie miał bym się udać ?
1. z ZUS nic nie przysługuje
2. jeśli ma Pan dobrowolne ubezpieczenie NNW to z niego może przysługiwać świadczenie - proszę zgłosić się do Ubezpieczyciela