przedawnienie NNW

Założył tiger88, 9 października 2008 · 326 wyświetleń

tiger88

Witam , ok 3 lat temu zerwałem wiezadło na zajeciach w-f, w sierpniu tego roku przeszedłem pierwsza operacje , wktorej zszyto mi łekotke i wycięto jakies fałdy:P (pisze jakies bo dokładnie sie nie znam) , w pazdierniku przeszedłem operacje ACL-rekonstrukcje wiezadła.

W momencie wypadku byłem uczniem liceum i byłem ubezpieczony w PZU, teraz gdy przechodzilem 2 operacje , nie jestem ubezpieczony na uczelni, w zwiazku z tym mam pytanie: czy nalezy mi sie odszkodowanie?, dodam ze od wypadku nie mineły 3 lata .

iulas
Odnośnie dobrowolnych ubezpieczeń czyli AC oraz NNW (nieszczęśliwe wypadki) termin przedawnienia roszczeń z tytułu wypadku masz określony w ich ogólnych warunkach. Także musisz to sobie dokładnie sprawdzić w szkole bo nie widziałem tego OWU PZU choć pewnie jest to też dostępne na ich stronach www ale w tym przypadku musiałbyś dotrzeć do akurat tej wersji umowy która została podpisana .
tiger88
z tego co sie orientuje na zgłoszenie wypadku miałem 3 lata , ale chciałybm sie dowiedziec czy powinienem miec kontynuacje ubezpieczniea?bo w tej chwili ni ejestm ubezpieczony na uczelni
iulas
3 lata to Ty byś miał w przypadku dochodzenia z tytułu odpowiedzialności cywilnej w tym przypadku tak jak pisałem poprzednio termin przedawnienia znajdziesz w OWU
tiger88
no racja z tego co sie zorientowałem to faktycznie to wynika z umowy:( kurcze nie wiem jak tam dokładnie było napisane,,, nie orientujesz sie moze przez jaki okres jest wazne?chodzi mi o to czy dla szkoł nie ma standardowych umow , tzn ze dla wszystkich jest to samo np: ze w przeciagu 2 lat jest wazne , i mozna zgłaszac sie do ubezpieczyciela?jesli tak ni ejest to ok bede musiał dotrzec do dawnej szkoły i umowy
iulas
Szczerze to akurat w tych NNW szkolnych to specjalnie nie siedzę więc żeby nie wprowadzać Cię w błąd nie powiem Ci jaki jest tam standardowy okres przedawnienia musisz niestety dotrzeć do tego druku ....
Campter Odszkodowania Ekspert
Roszczenie przeciwko ubezpieczalni z tytułu umowy ubezpieczenia przedawnia się z upływem lat trzech - wynika to z art. 819 par. 1 Kodeksu cywilnego. Zatem, jeśli przed upływem trzech lat od powstania szkody nie zgłosił Pan roszczenia ubezpieczycielowi to uległo ono przedawnieniu.