Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

SĄD NIE WYRAZIL ZGODY NA KSEROKOPIE aktu oskarzenia

etz0
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam a wiec dzis odwiedzielm sad w celu ksero kopi aktu oskarzenia ( tak jak wczesniej pisalem jestem poszkodwanym w wypadku motocyklowym) z teczki akt wypisalem druk i wyszlo ok 26 stron na ksero oczywiscie podanie musialem napisac dodam ze bylo okolo tydzien temu dzis pojechalem do sadu aby odebrac ksero i czego sie dowiaduje...

ZE SAD NIE WYRAZIL ZGODY NA KSEROKOPIE aktu oskarzenia,mapki wypadku itp czyli tych 26 stron

ja pytam sie dlaczego bo pisal pan ze chce ZAPOZNAC SIE Z AKTAMI a nie o ksero .. wiec sie zapytalem dlaczego a te MILE PANIE powiedzialy ze musi pan byc oskarzycielem posilkowym dopiero bedzie pan mogl robic ksero dodalem ze mi jest to niezmiernie potrzebne do wczescia postepowania o odszkodowanie z OC FACETA CO MI WYJECHAL one powiedzialy ze sa zalerzne od sadu i on musi rozpatrzyc moje podanie o to czy moglbym byc tym oskarzycielem oraz czy bede mogl taka ilosc ok 26 stron z kserowac ( dodam ze chciialbym cala ta teczke zkserowac ale jest ok 80-90 stron)

moje pytanie jest takie czy bez problemu moge byc oskarzycielem posilkowym i jakie on ma uprawnienia

oraz czy ksero akt moge wykonac??

dlaczego nie pozwolono mi zrobic ksera nie bedac oskarzycielem posilkowym

oraz ile mniej wiecej ta sprawa moze trwac

dodam ze pan ktory mi wyjechal wymierzyl sobie kare 6 miesiecy pozbwaienia wolnosci w zawieszeniu na 2 lata oraz 1000zl nawiazka do mojej osoby SMIECH NA SALI za stan b.cierzki cerzkie obicie pluc zlamanie nogi dloni klykcia potylicznego piramidy skroni oraz kosci szczekowej i wiele wiele innych urazów

• 1 miesiąc temu...
Zgłoś się jako oskarżyciel posiłkowy, bo umożliwi Ci to działanie w sprawie karnej. Ale masz na to czas tylko do pierwszej rozprawy. Dziwi mnie, że sąd Ci nie umożliwił zrobienie kserokopii z akt - nawet jako pokrzywdzony masz na to prawo, chociaż rzeczywiście sąd może odmówić, tylko nie widzę argumentów sądu. Nawet będąc pokrzywdzonym powinieneś mieć takie prawo, ale status oskarżyciela posiłkowego daje większe możliwości. A ile sprawa może trwać? Z apelacją to nawet 2 lata. Ale tak serio to nie wiem, bo to zależy czy sąd jest rychliwy. Skoro jednak przyznał się do winy i złożył wniosek o poddanie się karze, to myślę, że całkiem szybko.

• 2 lata później...

Pokrzywdzony, który na etapie sądowym nie ma uprawnień oskarżyciela posiłkowego nie jest stroną procesu i prkatycznie nie ma większych praw w tym nie ma prawa wglądu do akt sprawy bez zgody prezesa sądu. Jeśli owe kserokopie są potrzebnie bezzwłocznie, a nie jest się stroną procesu to wówczas należy składać pisemny wniosek do prezesa tegoż sądu. Zgodnie z art. 156 § 1 k.p.k. stronom, podmiotowi określonemu w art. 416, obrońcom, pełnomocnikom i przedstawicielom ustawowym udostępnia się akta sprawy sądowej i daje możność sporządzenia z nich odpisów. Za zgodą prezesa sądu akta te mogą być udostępnione również innym osobom. Na wniosek oskarżonego lub jego obrońcy wydaje się odpłatnie kserokopie dokumentów z akt sprawy. Kserokopie takie można wydać odpłatnie, na wniosek,

również innym stronom, podmiotowi określonemu w art. 416, pełnomocnikom i przedstawicielom ustawowym. Prezes sądu może w razie uzasadnionej potrzeby zarządzić wydanie odpłatnie uwierzytelnionych odpisów z akt sprawy.