Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamany mostek i chrząstka siódmego żebra

iguana4
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Pracuję w wojsku na okrętach Marynarki Wojennej i ostatnio miałem przykry wypadek przy pracy a mianowicie podczas schodzenia po zejściówce ( schody na okręcie) do siłowni (maszynowni) okrętowej to jest moje miejsce pracy, potknąłem się i spadłem w dół uderzając "klatką" w poręcz czego efektem było złamanie mostka klatki piersiowej oraz chrząstki 7żebra. Jestem jeszcze w trakcie rechabilitacji a później będę się starał o odszkodowanie. Jestem ubezpieczony w pracy i dodatkowo jeszcze w PZU w ubezpieczeniu grupowym. Przeglądając to forum zauważyłem że jedni dostają za złamany mostek 10% inni zaś 2% od czego to zależy? a za te złamanie żebra (bo tak wszędzie piszą lekarze) to też mogę na coś liczyć? jeśli tak to proszę o podanie mniej więcej na jaki łącznie mogę liczyć procent uszczerbku na zdrowiu i czy ewentualnie jeśli będzie to jakaś śmieszna suma to czy mogę sie od niej odwołać?

A cha mam jeszcze jedno pytanko bo to mnie strasznie zdziwiło a mianowicie jak poszedłem do lekarza z prześwietleniem "klatki" to ten powiedział mi, że ze zdjęcia nic nie zobaczy bo generalnie jeśli mostek czy żebro jest złamane to i tak na rentgenie nie będzie tego widać i polecił mi zrobić USG mostka tlko że to USG kosztowało 60zł, gdy poprosiłem go aby wypisał mi jakieś skierowanie powiedział, że takie USG darmowe można zrobić tylko leżąc w szpitalu i musiałby mnie położyć najpierw do szpitala!? Zrobił mnie w balona? rachunek zatrzymałem i czy mam możliwość odzyskania z ubezpieczenia tych 60zł jeśli tak to w jaki sposób? Proszę o poradę. Marcin

• 5 tygodni później...

witaj,

co do uszczerbku na zdrowiu, nie sposób ocenić jaki może Ci się należeć, to wiedzą tylko lekarze orzeczniki. A od czego zależy jego wysokość: 1)od humoru orzecznika "lekarza", 2)od charakteru urazu, głębokości urazu i długości leczenia, 3)konsekwencji urazu na przyszłość.

więc jest parę czynników i to należy brać pod uwagę.

w sprawie kosztów leczenia (w tym faktura za prześwietlenia) musisz zapoznać się z OWU umowy ubezpieczenia - tam będziesz miał zapisane za co odpowiada TU.

ps. straszne byki robisz. Czy program nie podkreślał Ci błędów?;>

Dzięki za odpowiedź, troszkę poszperałem w necie i znalazłem tabele z procentami i z tego co widzę to wcale nie zależy od humoru orzecznika bo jest wyraźnie napisane ile % i za jakie złamanie mostka :) a jeśli chodzi o żebra to za każde po 1%.

ps. jak możesz to wypisz te byki które tak strasznie robię ok? ;) ja znalazłem tylko rehabilitacja którą napisałem przez "ch" ale pewnie przez nieuwagę a ten program faktycznie nie podkreśla (bynajmniej u mnie) bo właśnie sprawdziłem :)

• 2 miesiące temu...
Witam serdecznie! Dostałem właśnie decyzję za złamany mostek i żebro, przyznano mi 2% i wypłacono 880zł ! W/g mnie jest to skandal ! PZU okrada swoich klijentów! Wspomnę że mostek dalej boli jak cholera np. przy zabawach z dzieckiem, a na pseudo komisji lekarskiej w Szczcinie która trwała ok 3minut nawt nie zapytano mnie czy mnie boli :/ W poniedziałek idę wypowiedzieć te ubezpieczenie z super PZU. Jeśli mogę doradzić to nie ubezpieczahjcie sie w tej firmie bo to poprostu szkoda kasy a nawet jak sie połamiecie to naliczą Wam śmierdzące grosze . Pozdrawiam