iguana4 Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Witam serdecznie.Pracuję w wojsku na okrętach Marynarki Wojennej i ostatnio miałem przykry wypadek przy pracy a mianowicie podczas schodzenia po zejściówce ( schody na okręcie) do siłowni (maszynowni) okrętowej to jest moje miejsce pracy, potknąłem się i spadłem w dół uderzając "klatką" w poręcz czego efektem było złamanie mostka klatki piersiowej oraz chrząstki 7żebra. Jestem jeszcze w trakcie rechabilitacji a później będę się starał o odszkodowanie. Jestem ubezpieczony w pracy i dodatkowo jeszcze w PZU w ubezpieczeniu grupowym. Przeglądając to forum zauważyłem że jedni dostają za złamany mostek 10% inni zaś 2% od czego to zależy? a za te złamanie żebra (bo tak wszędzie piszą lekarze) to też mogę na coś liczyć? jeśli tak to proszę o podanie mniej więcej na jaki łącznie mogę liczyć procent uszczerbku na zdrowiu i czy ewentualnie jeśli będzie to jakaś śmieszna suma to czy mogę sie od niej odwołać?A cha mam jeszcze jedno pytanko bo to mnie strasznie zdziwiło a mianowicie jak poszedłem do lekarza z prześwietleniem "klatki" to ten powiedział mi, że ze zdjęcia nic nie zobaczy bo generalnie jeśli mostek czy żebro jest złamane to i tak na rentgenie nie będzie tego widać i polecił mi zrobić USG mostka tlko że to USG kosztowało 60zł, gdy poprosiłem go aby wypisał mi jakieś skierowanie powiedział, że takie USG darmowe można zrobić tylko leżąc w szpitalu i musiałby mnie położyć najpierw do szpitala!? Zrobił mnie w balona? rachunek zatrzymałem i czy mam możliwość odzyskania z ubezpieczenia tych 60zł jeśli tak to w jaki sposób? Proszę o poradę. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odszkodowanie Opublikowano 13 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 witaj,co do uszczerbku na zdrowiu, nie sposób ocenić jaki może Ci się należeć, to wiedzą tylko lekarze orzeczniki. A od czego zależy jego wysokość: 1)od humoru orzecznika "lekarza", 2)od charakteru urazu, głębokości urazu i długości leczenia, 3)konsekwencji urazu na przyszłość.więc jest parę czynników i to należy brać pod uwagę.w sprawie kosztów leczenia (w tym faktura za prześwietlenia) musisz zapoznać się z OWU umowy ubezpieczenia - tam będziesz miał zapisane za co odpowiada TU. ps. straszne byki robisz. Czy program nie podkreślał Ci błędów?;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iguana4 Opublikowano 13 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2008 Dzięki za odpowiedź, troszkę poszperałem w necie i znalazłem tabele z procentami i z tego co widzę to wcale nie zależy od humoru orzecznika bo jest wyraźnie napisane ile % i za jakie złamanie mostka a jeśli chodzi o żebra to za każde po 1%.ps. jak możesz to wypisz te byki które tak strasznie robię ok? ja znalazłem tylko rehabilitacja którą napisałem przez "ch" ale pewnie przez nieuwagę a ten program faktycznie nie podkreśla (bynajmniej u mnie) bo właśnie sprawdziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iguana4 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 Witam serdecznie! Dostałem właśnie decyzję za złamany mostek i żebro, przyznano mi 2% i wypłacono 880zł ! W/g mnie jest to skandal ! PZU okrada swoich klijentów! Wspomnę że mostek dalej boli jak cholera np. przy zabawach z dzieckiem, a na pseudo komisji lekarskiej w Szczcinie która trwała ok 3minut nawt nie zapytano mnie czy mnie boli W poniedziałek idę wypowiedzieć te ubezpieczenie z super PZU. Jeśli mogę doradzić to nie ubezpieczahjcie sie w tej firmie bo to poprostu szkoda kasy a nawet jak sie połamiecie to naliczą Wam śmierdzące grosze . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi