KTO pokryje straty powstałe w wyniku utraconych korzyści ?

Założył Carrisma, 14 października 2008 · 266 wyświetleń

Carrisma

Witam.

Oddałam samochód do warsztatu na wymianę oleju.

W warsztacie z winy pracownika został uszkodzony mój samochód (pracownik zostawił otwartą tylną klapę bagażnika, natomiast sam szef nieco później otwierał bramę, która zahaczyła o klapę powodując uszkodzenie dachu, klapy oraz wybicie szyby). Właściciel warsztatu wystawił mi oświadczenie w którym przyznaje się do winy i informuje, ze pokryje wszelkie koszta naprawy, usterek. Od ponad tygodnia auto oczekuje na wycenę z firmy ubezpieczeniowej sprawcy, do tego dojdzie jeszcze naprawa,- więc jestem "uziemiona" na okres ok. 3 tygodni.

Raz w tygodniu wyjeżdżam w celach zarobkowych za granicę. Ze względu na brak samochodu wypożyczyłam auto zastępcze z wypożyczalni. Niestety nie mogę udokumentować ze jest ono mi niezbędne w celach zarobkowych. Wiem, że towarzystwo ubezpieczeniowe nie pokryje strat powstałych w wyniku utraconych korzyści, jakie mogły powstać w związku z brakiem pojazdu, np. utrata dochodów, przerwany lub opóźniony urlop oraz kosztów wynajmu pojazdu zastępczego. Czy mogę zatem ubiegać się o zwrot kosztów wypożyczenia auta zastępczego od warsztatu w którym uszkodzono mi samochód ? (2 wyjazdy x 2 doby)

Proszę o podpowiedź.

Pablo_1st
po to ma polisę OC, żeby nie martwić się takimi problemami. A to to samo zdarzenie, więc jeśli sama wiesz, że od Ubezpieczlni nie dostaniesz, to czemu warsztat miałby za to płacić? udowodnienie straty lezy po Twojej stronie niestety.