krakson Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Sprawa wygląda tak. Z nie mojej winy doszło do wypadku. Teraz walczę z PZU o odszkodowanie z OC sprawcy.Oczywiście PZU stwierdziło szkodę całkowitą.Wartość samochodu przed wypadkiem : 18400 NettoKoszt naprawy : 18500 NettoDla nich to już szkoda całkowita.Złożyłem podanie. Kwota samochodu z przed wypadku wzrosła do 19300. Pytam wiec PZU czy w tym wypadku nadal jest szkoda całkowita ?- Mówią ze tak bo jakby policzyli po cena ASO to bez problemu koszt naprawy przewyższyłby wartość samochodu przed wypadkiem (19300). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Jeżeli wysokość kosztów naprawy będzie wyższa od pojazdu to rozliczenie szkody jako całkowitej będzie prawnie dopuszczalne. Masz jednak prawo się nie zgodzić i naprawiać pojazd, a zakład ubezpieczeń powinien zwrócić koszty naprawy max. do wysokości wartości pojazdu. W tej sytuacji koszty naprawy muszą być udokumentowane fakturami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badek Opublikowano 31 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 zrób tak: ( miałem tak samo)1:poproś o wyliczenie z ASO które zrobiło PZU - kosztorys, jak ci dadzą to to przejdz do pkt 22:weź rzeczoznawce i określcie cenę (pzu zawsze podaje zaniżoną), jeśli będzie ona wyższa niż naprawa w aso - już wyszedłeś ze szkody całkowitej 3: jeśli ci nie chcą dać, a pokazują tylko kosztorys wg zamienników i z amorytzacxją ( tak jak było to u mnie) powiedz żę bedziesz się sądzić i dochodzić albo podpiszesz ugodę na te 18500 .... bo ty wiesz że masz prawo do rozliczenia kosztorysowego trochę zamieszałem ale zawsze:a)możesz rozliczyć się kosztorysowo ( nie patrz na to co pisze PZU na tych swoich pisemkach - na ktoych każe ci się zgodzić na cokolwiek, nie podpisuj nic!!)b)zawsze chcą uciec w sszkodę całkowitąc)zaniżają wartość auta przed wypadkiem HOUK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi