leszek380 Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Pracuje na kopalni jako gornik.Tydzien temu mialem wypadek i spadl mi na plecy wielki kes wegla...w rezultacie mam krwiaka i podrapane plecy oraz zalozone szwy..Chcialem sie orietacyjnie spytac jakiej wysokosci moge sie spodziewac odzkodowania.Mam piec szwow na łopatce.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 O % uszczerbku na zdrowiu decyduje lekarz orzecznik i myślę, że tu nikt Ci nie powie ile pieniędzy otrzymasz.Przy ustalaniu uszczerbku posiłkuje się tabelą, która jest zamieszczona wROZPORZĄDZENIU MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJw sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania. D.U.02.234.1974 http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2002/1974.htm W okresie od 1 kwietnia 2008 r. do 31 marca 2009 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą:538 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu. No chyba, że górników obowiążują jakieś inne przepisy - tego nie wiem bo nie mialam doczynienia z górnictwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi