wypowiedzenie umowy OC
Założył rzochu, 17 października 2008 · 423 wyświetlenia
Obawiam się że na tym nie koniec. Umowę OC może wypowiedzieć właściciel w ciągu 30 dni od dnia zakupu. Z tego co zrozumiałem to umowa OC w PZU nie została przez państwa wypowiedziana !!! zrobił to ponoć poprzedni właściciel - nie miał on jednak już do tego prawa ! Wypowiedzenie więc takie mogło być nieskuteczne.
Kupując samochód z polisą OC przejmuję się także zobowiązania płatnicze wynikające z nieopłaconych rat. Jeżeli więc polisa OC nie miała opłaconej 2 raty, to będzie trzeba ją zapłacić (mogą zażądać wraz z odsetkami).
Proszę koniecznie sprawdzić w PZU czy ta umowa została wypowiedziana, jeżeli nie to mogła zostać automatycznie (z mocy ustawy) zawarta umowa OC na kolejny rok ! i będzie trzeba za nią zapłacić.
Jeżeli kupiłeś samochód z ubezpieczeniem to przechodzą na ciebie wszystkie prawa i obowiązki (od dnia kupna) z korzystania z polsy OC. Jeżeli druga rata nie została opłacona to musisz ją zapłacić.
Jedno z czego możesz się cieszyć, to to, że polisa nie mogła się wznowić. W ustawie o ubezpieczeniach OC jest jasno napisane: art. 28 ust. 2 "Zawarcie następnej umowy nie następuje, pomomo braku powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli: pkt.1 - nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy ..."
Kupiłem 31.01.09r. auto z wykupioną polisą OC w PZU. Wystawcą polisy był Inspektorat 100 km od mojego miejsca zamieszkania.
Wiem, że mam miesiąc na "określenie się" czy chcę kontynuować ubezpieczenie OC czy zmieniam ubezpieczyciela. Dnia 23.02.09r. pojechałem do siedziby PZU na Al. Jana Pawła w Warszawie i wypowiedziałem umowę (mam na to potwierdzenie podpisane i podstemplowane przez agenta). A dziś dostaję informację z PZU, który wystawił polisę, że nabywam prawa i obowiązki zbywcy i zapraszają do siedziby w celu aktualizacji danych zawartych w umowie i ponownej kalkulacji należnej składki. Czy gdzieś popełniłem błąd wypowiadając umowę? Czy to oznacza, że mam dwie polisy OC (bo jak wypowiedziałem w PZU to zawarłem nową)??
Polisa przez poprzedniego właściciela była opłacona do końca kwietnia jako pierwsza rata.
Zapewne są dwie możliwe odpowiedzi. PZU (to które sprzedało polisę) zostało powiadomione przez zbywcę o sprzedaży pojazdu i wysłało do Ciebie pismo (możliwe, że zrobili to zanim zgłosiłeś się do PZU) - działaliście równolegle.
Druga to taka, że złożone przez Ciebie dokumenty nie zostały wprowadzone do systemu PZU (bądź przesłane do wniosku do tamtego oddziału).
Na piśmie, powinien być namiar na tamten oddział - wyślij np. faksem do nich potwierdzenie złożenia wypowiedzenia - to powinno sprawę załatwić.